Brems kulhydraterne

BREMS KULHYDRATERNE

Det er en god idé at spise mad med lavere glykæmisk index (GI). GI siger noget om, hvor hurtigt og hvor meget blodsukkeret stiger efter et måltid. Hvis GI er højt, så stiger blodsukkeret hurtigt og meget. Lavere GI gør, at blodsukkeret stiger langsommere og mindre.

Det er godt for sundheden at spise mad med lavt GI. Blodsukkeret bliver mere stabilt, hvilket du kan mærke som mere holdbar mæthedsfornemmelse og mere stabilt energiniveau efter måltider. Du kan få lettere ved at tabe dig og holde vægten nede. Mad med lavere GI sænker din risiko for type 2-diabetes, og hvis du allerede har diabetes, så får du en bedre blodsukkerregulering. Lav GI-mad gavner dit kolesteroltal og sænker risikoen for hjertekarsygdom. Hvis du har polycystisk ovariesyndrom (hvilket 15 % af alle kvinder gør), så kan mad med lavere GI også hjælpe. Hvis du sænker GI i din mad, så kan det måske også hjælpe din krop til at ældes langsommere – og tilmed gøre din hud renere og mere fri for acne.

Du behøver ikke spise efter en GI-tabel. Du behøver heller ikke undgå sunde madvarer med højt GI såsom kartofler, bananer og rosiner. Mange forskellige faktorer påvirker GI af en madvare og et måltid. Du har jo nok hørt, at brød med fuldkorn og fibre er sundt. Det er bl.a. fordi, det har et lavere GI. GI bliver endnu lavere, hvis du vælger brød med mange hele korn (det vil sige hvor fuldkornet ikke er fintmalet) og også gerne olieholdige kerner såsom hørfrø, sesamfrø og solsikkefrø. Så bliver stivelsen i kornet nemlig nedbrudt og dermed optaget langsommere.

Vælg også pasta i fuldkornsudgaver og lad være med at overkoge pastaen. Al dente pasta har et lavere GI end overkogt pasta.

Protein og fedt sænker det samlede GI for måltidet. Nødder, frø, bælgfrugter, mælkeprodukter, fisk, æg, kød og olie er derfor godt til at lægge en dæmper på kulhydraterne i f.eks. brød, kartofler og frugt. En snack bestående af nødder og tørret frugt har eksempelvis et lavere GI end en snack, der kun består af tørret frugt uden nødder. Frugt med yoghurt har også et lavere GI end frugt uden yoghurt.

Du kan sådan set også bruge GI som undskyldning for at blive ved med at smøre fedtstof på brød, hvis du godt kan lide det. Men smør er ikke pludselig blevet til helsekost, bare fordi det sænker GI. Smør indeholder stadigvæk for meget af det usunde, mættede fedt.