Hvordan foregår krammemeditation?

23 aug

Jeg er begyndt at afholde åbne arrangementer, hvor jeg instruerer i krammemeditation. Det foregår hjemme i min stue, men jeg tager også gerne ud på arbejdspladser eller til lukkede, private arrangementer. De arrangementer, jeg afholder hjemme, foregår i en buddhistisk ånd og med frivillig deltagerbetaling efter det buddhistiske dana-princip (den enkelte betaler efter udbytte og evne). Andre arrangementer foregår med regulær betaling.

Jeg har udviklet et program og en meditation, der gør bevidst kramning tilgængelig for mange – også dem der IKKE er til ’hippie free love flower power’.

Men lad mig starte med at forklare, hvad det vil sige at kramme. Krammespektret er bredt, og kram omfatter alle former for kærlig, inderlig berøring. Det kan være men behøver ikke at være den store omfavnelse. Det kan også være kram af underarme eller skuldre. Eller lillefingerkram. Kram kan være både statiske og dynamiske. Dynamiske kram omfatter skift af stillinger og bevægelse i form af at stryge, nusse og ae (det engelske ord ‘cuddling’ beskriver det ganske godt). Man kan kramme med både armene, benene og resten af kroppen. Man kan kramme siddende, stående og liggende. Man kan kramme to og to eller flere. Der er mange muligheder. Hver enkelt krammer finder sin egen krammeform.

Det, vi arbejder med i bevidst kramning og krammemeditation, er selve INTENTIONEN bag krammet. Vi udvikler vores kontakt med den universelle kærlighed – den kærlige venlighed – som er uden begær og betingelser. Det er den moderlige, altomfattende kærlighed, der helt fri for seksuel lyst og energi. Drevet af den kærlighed kan man kramme med alle. Det betyder dog ikke, at man SKAL kramme med alt og alle. Det bestemmer man selv. Det betyder heller ikke, at der er lige meget nydelse ved at kramme, uanset hvem man krammer med. Men det er vigtigt at arbejde bevidst med den spirituelle intention af kærlighed, venlighed, medglæde, medfølelse og omsorg.

Det fysiske kram kommer til sidst, når jeg underviser i krammemeditation. Først guider jeg gennem 20-30 minutters almindelig meditation på åndedræt, bevidsthed og kærlighed, hvor folk sidder for sig selv med lukkede øjne. Derefter guider jeg så folk gennem krammemeditation med berøring, hvor jeg instruerer folk i at gå langsomt og gradvist frem med accept af og respekt for egne og andres grænser. Måske er det nok at kramme underarme. Man mærker sig frem. Krammet starter siddende, hvorefter man kan rejse sig op og kramme stående (med mulighed for mere kropskontakt) eller man kan lægge sig ned og kramme liggende (med mulighed for endnu mere kropskontakt og afslapning). Selve krammet varer ca. 10 minutter, hvorefter jeg guider folk væk fra hinanden igen for så at sidde nogle minutter og meditere for sig selv. Derefter snakke vi om, hvordan det var, hvorefter vi tager en ny omgang krammemeditation med samme eller anden krammemakker. Til sidst laver vi en samlet opsamling, hvor vi snakker om vores oplevelser. Hele programmet varer 1½ time i alt inkl. indledende introduktion og afsluttende evaluering.

Mange er ikke meget for at skulle kramme med en fremmed. Det behøver man heller ikke for at praktisere krammemeditation. I mine åbne arrangementer kan man tage sin egen krammemakker med, og man bliver ikke tvunget til at kramme med andre undervejs. Efter det formelle program, der som sagt varer ca. 1½ time, så kan man tage hjem, eller man blive til mere snak, hygge og fri kramning, hvis man har lyst til det.

Afhængig af hvem man krammer med, så kan der opstå seksuel lyst og energi. I krammemeditation guider jeg folk til at acceptere det og se det, som det er: lyst og energi i kroppen, som man ikke behøver at handle på. Man tillader energien fuldt ud og lader samtidig være med at handle på den. Krammemeditation foregår fuldt påklædt og uden seksuel aktivitet. Kærlig berøring er i høj grad tilladt i krammemeditation, og hvis man er i tvivl om, hvor grænsen går mellem kærlig og seksuel berøring, så kan man tænke på, hvordan man kærtegner sit barn; gør det samme, når du krammemediterer. Det betyder bl.a., at det ikke er tilladt at kysse på munden eller røre ved kønsorganer. Vi krammer bare, mens vi tillader eventuel seksuel energi og lyst at strømme igennem os. Det kan også være, at vi bliver overrasket over fraværet af seksuel lyst og energi. Uanset hvad der er eller ikke er, så accepterer vi, at det er sådan nu – og at det forandrer sig fra øjeblik til øjeblik. Mindfulness er på den måde en vigtig del af krammemeditation.

Krammemeditation kan også kaldes krammemetta efter det buddhistiske begreb metta, der betyder kærlig venlighed. Krammemetta er kropsliggjort metta, der giver en kropslig indsigt i, hvordan vi er forbundet med hinanden og udgør dele af den samme helhed.

Der behøver ikke være et andet formål med at dyrke krammemeditation end det spirituelle. I mine åbne arrangementer underviser jeg ud fra et rent buddhistisk/spirituelt perspektiv. Men man kan også se krammemeditation som grundtræning til andre formål eller aktiviteter såsom hverdagskram, oxytocin-stimulering, opioid-stimulering, afstressning, robusthed, nydelse, vægttab, energi, mental sundhed, social sundhed, socialt arbejde, bevidst seksualitet (erogi) og øget dybde i parforhold.

Oxytocin er det hormon, der udskilles, når man krammer. Oxytocin fremmer ro og relationer. Oxytocin fremmer også mæthed og frigør fedt fra balder, hofter og lår, så det kan teoretisk set virke slankende at kramme meget. Opioider er nogle andre stoffer, der udskilles i hjernen, når kramning fremkalder intens nydelse. Opioider virker afstressende og øget den mentale robusthed. Krammemeditation er en konkret metode til at fremme den mentale og sociale sundhed, og som beviseligt påvirker tilbage på den fysiske sundhed på en særdeles gavnlig måde. Krammemeditation er effektiv grundtræning for professionelle eller frivillige krammere, der f.eks. arbejder med at kramme gamle mennesker på plejehjem, syge mennesker på hospitaler, stressramte eller nogle af vores ensomme medmennesker. Krammemeditation kan også fungere som fundament for erotisk massage med henblik på at frigøre seksuel lyst og energi, eller som grundlag for tantra-lignende praksisser der forener seksualitet og spiritualitet. De videre perspektiver og anvendelsesmulighederne er mange, og man bestemmer selv, hvad man vil bruge det til. Det fælles etiske princip er, at kramning skal være til gavn og glæde for både en selv og for den eller dem, man krammer med – og man må aldrig forvolde skade.

Hvis du er interesserer i krammemeditation, og hvis du vil modtage invitationer til mine åbne arrangementer, så er du velkommen i min krammemeditationsgruppe på Facebook.

Kontakt mig, hvis du vil høre nærmere om individuelle sessioner, foredrag, workshops eller private arrangementer med fokus på kram.

No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.