Mit syn på sundhed

Jeg anbefaler sundhed med helhed, frihed og kærlighed.

Sundhed er at have det så godt som muligt. Det er fysisk, mental og social velvære. Sundhed er også energi til at leve livet og styrke til at håndtere modgang. Sundhed er mere end fravær af sygdom. Det er også, hvordan man forholder sig til sygdom.

Sundhed med helhed er at huske alle tre områder (krop, psyke og socialitet), at rumme hele livsstilen (kost, motion og meget mere) og at forene motiver (for sundheden og for livet).

Sundhed med frihed er at vælge og prøve sig frem (ud fra nogle overordnede retningslinjer) og derigennem finde sin egen måde at leve sundt på.

Sundhed med kærlighed er at lade kærlig selvomsorg være den primære drivkraft for al sundhed.

Det kan man helt konkret gøre ved at tage små skridt i stedet for revolution.

Det leder til realistisk, bæredygtig sundhed til gavn for både den enkelte, virksomheder og samfund.

Fragmenteret, ydre-styret, selv-fordømmende sundhed kan derimod forhindre sundhed, øge stress og sænke menneskers energi og overskud til at arbejde m.m. med store samfundsøkonomiske konsekvenser til følge. Det er desværre den tilgang til sundhed, man oftest møder i medier, hos sundhedsfagfolk og i kulturen. Eksempelvis i slankekure, kostplaner, detox og løbeprogrammer.

Det er derfor vigtigt at være bevidst om, hvordan man griber sundhed an. Jeg ønsker at fremme menneskelig sundhed som et alternativ til både mainstream sundhed, og som et alternativ til såkaldt “alternativ”, new age sundhed.

Sundhed skal være baseret på videnskabelig evidens, men ikke så ensidigt at det kvæler transcendente, etiske værdier med kærlighed som den primære værdi. Først kærlighed, så sundhed; sundhed med kærlighed.