Relationscirklen: udvikling af bevidste forhold

Relationscirklen er udviklet af Per Brændgaard for at illustrere forskellige former og grader af fysisk, seksuel og kærlig intimitet mellem mennesker.

Modellen kan bruges til at bevidstgøre og sætte ord på de nære, private relationer. Hvor er vi nu, og hvilken kurs ønsker vi at tage i vores relation?

Modellen illustrerer princippet om bevidst og trinvis udvikling af intime relationer: Man starter udefra og går gradvist ind mod midten – i sit eget tempo – mens man inkluderer alle de forudgående, ydre lag. Man går så langt, som man ønsker. Målet er ikke at komme så langt ind mod midten som muligt. Målet er at være lige præcis der, hvor man har den sundeste og mest nærende relation. Det er selvfølgelig meget forskelligt fra person til person og fra relation til relation.

Relationscirklen

Brug relationscirklen til at udvikle mere bevidste og sunde relationer

Kategorier i relationscirklen

Relationscirklen omfatter både velkendte og nye begreber. Her er en samlet definition:

Ven: En ven er en person, du holder af på en kærlig-venlig, ikke-seksuel og ikke-romantisk måde. En ven er en person, du ønsker alt det bedste for.

Krammeven: En krammeven er en ven, som du har en høj grad af bevidst, kærlig, fysisk berøring med. Berøringen er kærlig uden at være seksuel.

Krammeven+: En krammeven+ er en krammeven, som du også har seksuel berøring med, uden at I bliver elskere af den grund.

Elsker: En elsker (eller elskerinde) er en krammeven+, som du elsker, og hvor det seksuelle samvær har karakter af elskov, uden at I betragter hinanden som ‘kærester’.

Kæreste: En kæreste er en elsker med en meget høj grad af følelsesmæssig tilknytning og socialt fællesskab.

Cirkelven: En cirkelven er en person, du har været kæreste med. I stedet for at blive fjender, så vælger i at blive venner i en ny dimension. Derfra kan I så udvikle jer ind mod midten af cirklen igen, hvis I vil og f.eks. blive cirkelkrammevenner.

Du kan bruge kramning til at udvikle sunde relationer i dit liv.