Skal de fede bare tage sig sammen?

16 jul

I den senere tids fedmedebat er der kommet de sædvanlige udmeldinger om, at de fede bare skal tage sig sammen, omlægge kosten og dyrke mere motion. Det er en meget unuanceret holdning, der vidner om ekstrem mangel på indsigt i, hvad svær overvægt egentlig handler om, og hvad det faktisk kræver at tabe sig og ændre livsstil hos den brede befolkning, der ikke tilhører den lille gruppe af elitære overmennesker.

Ja, det er rigtigt, at den enkelte har et ansvar. Og ja, overvægt og vægttab handler i sidste ende om kost, motion og kaloriebalance. Men det er ikke det samme som, at det handler om viljestyrke. Det er heller ikke det samme som, at den individuelle frihed er total. Der er noget, der hænder for os – i vores omgivelser eller i vores indre – som er uden for vores kontrol. Man kan ikke bare tage sig sammen og lade være med at overspise, hvis man døjer med det. Hvis man prøver med viljestyrke alene, så ender man formentlig med at overspise endnu mere. Håndtering af overspisning og livsstilsproblemer kræver mange forskellige ingredienser, hvoraf viljestyrke er den mindst holdbare, så det kan ikke være den, man baserer det hele på.

Læs mere om debatten på Adipositasforeningens hjemmeside:
Fedmefælden
Adipositasforeningen vs Joakim B. Olsen

3 Responses to “Skal de fede bare tage sig sammen?”

 1. Line Carlsen 16. juli 2011 at 09:14 #

  Hvor har du dog ret!
  Der er mange knapper (portionsstørrelser/motion osv) der kan drejes på, hvis overvægt skal håndteres – men det er svært at dreje på alle knapperne samtidig.

  Da jeg læste dit indlæg kom jeg til at tænke på om vilje og motivation er i familie… Måske er Vilje noget medfødt – enten har man det eller ikke. Motivation derimod kan fremelskes.

  Gode tanker fra Line Carlsen

 2. carstenriis 16. juli 2011 at 09:40 #

  Interessant indlæg…..skæg nok har jeg sat viljestyrke ind under et kapitel om slankemyter.

  http://www.de3faktorer.dk/hjernen/slankemyter/slankemyte-tage-sig-sammen-viljestyrke/

 3. perbraendgaard 17. juli 2011 at 21:16 #

  @Line: Ja, der er mange knapper. Jeg tror, at vi alle har både viljestyrke og motivation, men det fungerer bare ikke på den måde, som det ofte bliver fremstillet i medierne.

  @Carsten: Godt, Carsten. Ja, vi plejer jo også at være enige. 🙂

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.