Skyr feder

13 apr

Jeg skrev i dag et indlæg på min Facebook-side om skyr, der fik mange proteintilhængere helt op i det røde felt.

Her er, hvad jeg skrev:

“Vidste du, at skyr med 0,2 % fedt indeholder 65 kcal pr. 100 g, mens A38 med 0,5 % fedt kun indeholder 39 kcal pr. 100 g? Skyr indeholder altså 2/3 flere kalorier end A38. Det betyder, at du vil tabe dig, hvis du erstatter skyr med A38. Og du kan let risikere at tage på, hvis du spiser løs af skyr.”

Skyr forbudt

Senere på dagen modificerede jeg med dette indlæg:

“Skyr er ikke et dårligt produkt som sådan. Skyr er f.eks. rigtig godt til småtspisende ældre, der har brug for at tage på. Og i nogle tilfælde af sygdom med forøget proteinbehov og reduceret appetit.”

Skyr er jo et islandsk produkt, der i følge traditionen på Island skal blandes med fløde og sukker. Så virker det endnu bedre.

Skyr er desuden en meget blød madvare, der nærmest slet ikke kræver tygning. Det gør det velegnet for personer, der har problemer med tænderne. Det gør også, at skyr ikke mætter særligt meget, da tygning af mad er centralt for, at hjernen opfatter, at vi spiser.

Proteinmanien nu er ligesom fedtforskrækkelsen 

Den aktuelle tro på, at vægttab kræver kostsammensætning med høj proteinenergiprocent svarer til for 10-20 år siden, hvor vi blev bildt ind, at det handler om lav fedtenergiprocent. Begge ideologier er lige forkerte. Begge trosretninger glemmer, at vægttab handler om energibalance.

Der er og var tre store årsager til begge tendenser:
1. De almindelige modebølger og journalistiske nyhedskriterier. Når noget er almindeligt kendt som ”slankende” og ”sundt”, så opstår der et marked for at sige, at det i virkeligheden er ”fedende” og ”usundt”, og det er noget helt andet, man skal spise, hvis man vil være sund og slank. Hidtil har hver bølge varet i ca. 10-20 år.
2. Folk har svært ved at forstå budskaber om ernæring, der omfatter mere end én ernæringsmæssig faktor. Koncepter, der kun fokuserer på enten lav fedtprocent eller høj proteinprocent, har derimod lettere ved at trænge igennem og blive husket. Gevinsten er, at man så slipper for at skulle forholde sig til realiteterne, og man slipper for at skulle blive bevidst.
3. Der er store økonomiske interesser i, at fødevarer med et højt indhold af bestemte makronæringsstoffer får et image som særligt slankende og sunde. Det påvirker forskningen og formidlingen af forskningen på en måde, der desværre ofte giver et fordrejet billede af kostens indvirkning på vægt og sundhed. Det handler i sidste ende egentlig mest om penge og profilering for de involverede parter. Når penge og profilering styrer uden bevidsthed og idealisme, så fører det til ernæringsfaglige argumenter, der er meget lette at modargumentere, hvis man kan tænke ud af boksen og tør gå mod strømmen.

 

One Response to “Skyr feder”

  1. Marco 14. april 2015 at 08:31 #

    Kære Per.
    Os der har fulgt dig i et stykke tid har luret at du har en “lumsk humor” og at du godt kender til effekten ved at sende et budskab på vej, ved at provokere lidt. Det er fint, du er god til det :).

    Det er dog også rart at læse sådan et indlæg her fra dig.
    Om end det er en anelse mere “kedeligt” end meget af det du ellers skriver, er det for mig at se, dejligt at se du her træder i karakter på en lidt seriøs måde. Tillige med illustrerer du super flot hvor vigtigt det er at kende til andet end blot “ernæring”. Altså at beskæftige sig med andre ting, end de fagbøger som godt og vel alle andre der interesserer sig for det også har læst. Nemlig det samfundsmæssige aspekt, den kulturelle påvirkning og ikke mindst, de økonomiske kræfter.

    Tak!.

    Mvh. Marco Bellacci.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.