Spøgelsesdebatten om protein

1 jul

Debatten om, hvor meget protein og kød, vi bør spise, er livlig både i ernæringsvidenskabelige kredse og i medierne i Danmark i denne tid.

Nogle mener, at det er bedst at spise en kost med et højt indhold af protein og kød. Altså et betydeligt højere indhold end det, der sædvanligvis anbefales i f.eks. de 10 kostråd og de nordiske næringsstofanbefalinger.

Andre mener, at vi i forvejen spiser rigeligt med protein, og at vi sagtens kan klare os med mindre protein og meget mindre kød.

Jeg vil gætte på, at den debat fortsætter mindst 100 år endnu. Den første danske ernæringsforsker, lægen Mikkel Hindhede (1862-1945) diskuterede for 100 år siden præcis samme spørgsmål både i videnskabelige kredse og i aviserne. Dr. Hindhede var tilhænger af en meget vegetarisk kost med et ret lavt indhold af protein. Han diskuterede med toneangivende tyske ernæringsforskere, der mente, at man skulle spise flere hundrede gram kød hver dag for at få protein nok.

Hvis det på trods af den kæmpe mængde ernæringsforskning, der er foretaget i de forgangne 100 år, stadigvæk er et emne, der kan bringe uenigheden og følelserne i kog, så sidder vores børnebørn nok også her om 100 år og funderer over det der med proteinerne og kødet.

Debatten om protein er klassisk. Den går igen. Ligesom et spøgelse… 🙂

“Sælg din dygtighed og køb forvirring.” — Rumi (1207-1273)

No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.