Stop fordømmelsen af overvægtige mennesker

2 aug

I min klumme i Jyllands-Posten i dag skriver jeg om den udbredte fordømmelse, som overvægtige mennesker bliver udsat for over alt i samfundet. Jeg sætter fokus på fire af de mest almindelige fordomme om svært overvægtige:
– De er dovne
– De er grådige
– De er dumme
– De mangler viljestyrke og selvdisciplin

I klummen forklarer jeg, hvorfor der er tale om fordomme.

Fordommene er så omfattende i vores kultur, at overvægtige mennesker også har dem og retter dem mod både sig selv og andre overvægtige. Mange svært overvægtige nyder derfor også at se de mange populære og fordomsfulde tv-udsendelser, hvor folk skal tabe sig på vanvittige måder. Medierne flyder over af fordomsfuld, skadelig information om overvægt.

Fordommene bliver forstærket af det, jeg kalder vægtalisering. Det er en parallel til kulturalisering. Ved kulturalisering ser man (sine fordomme om) kulturen, når man ser et menneske fra en anden kultur – i stedet for at se det unikke menneske. Det sker for mange danskere, når de eksempelvis møder en muslimsk kvinde iført tørklæde. Ved vægtalisering ser man (sine fordomme om) overvægt, når man møder en overvægtig person. Man ser kiloene i stedet for mennesket. Overvægtige mennesker fra etniske minoriteter bliver udsat for både kulturalisering og vægtalisering, så de er belastet af ekstra mange fordomme – med ekstra meget stress til følge.  

Jeg har indtryk af, at fordommene mod både overvægtige og muslimer desværre er ekstremt udbredte i Danmark. Lad os give slip på vores fordomme og se mennesker som mennesker uafhængig af vægt, religion, og hvad vi ellers måtte have fordomme om. Lad os give plads til den fordomsfri næstekærlighed.

One Response to “Stop fordømmelsen af overvægtige mennesker”

  1. Lamse 2. august 2011 at 20:26 #

    jeg blev så positiv overrasket over at læse indlægget i Jyllandsposten, nu hvor vi er blevet vant til at blive tudet ørerne fulde af, hvor farligt det er at være overvægtig og om at nu må man tage sig sammen og gøre noget. Endelig at læse om en normalvægtig person som tager os overvægtige for alm individer i stedet for altid at fordømme os. Tusind tak for din forståelse.
    Hilsen en overdægtig dame på 120 kg som har prøvet at tabe sig med større eller mindre held nærmest hele livet lige fra barnsben.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.