Sundhed er politik – og politik skal være sund: Ny gruppe på Facebook

26 maj

Sundhed er politik, selvom sundhed selvfølgelig også er meget andet end politik. Politik har betydning for sundheden, selvom politik selvfølgelig også har betydning for meget andet end sundhed.

Jeg fik en politisk vækkelse for et år siden. Indtil da havde jeg kun haft en almindelig interesse for politik. Det tager jeg nu konsekvensen af og går aktivt ind i den offentlige debat som politisk kommentator.

Jeg har i dag oprettet gruppen SUND POLITIK på Facebook. Her er alle velkommen til at følge mine politiske kommentarer.

Sundhed er politik

“Politik er alle forhold og processer, der omhandler udøvelsen af magt, styre og autoritet”. Det er definitionen på ‘politik‘ af Mogens N. Pedersen i Den Store Danske, Gyldendal.

Politik er et vidt begreb, der også omfatter sundhed. I hvert fald når sundhed omfatter “udøvelsen af magt, styre og autoritet”, hvad det jo ofte gør. Sundhedspolitik er mere end et spørgsmål om statens fordelingen af offentlige penge på hospitaler, behandlinger, forebyggelse og sundhedsfremme. Sundhedspolitik er også selve sundhedsbegrebet, og hvad der indgår i ’sundhed’. Det er også sundhedspolitik, hvilken rolle og magt vi giver til sundhedsvejledere/eksperter/behandlere på den ene side og borgere/individer/fællesskaber på den anden side.

Hvem bestemmer, hvad der er sundt? Hvem bestemmer, hvordan man skal leve sundt, hvis det overhovedet er noget, man vil? Hvorfor skal hvem være sunde? Der er mange sundhedspolitiske spørgsmål, som det er relevant at forholde sig til både som sundhedsfagperson og som patient, klient eller kunde i sundhedssystemet.

Kort sagt: Sundhed er politik.

Politik skal være sund

Politik handler selvfølgelig også om meget andet end sundhed. Ud fra et holistisk syn på sundhed så er det dog ganske mange forskellige politiske emner, der direkte eller indirekte har betydning for sundheden.

Inspireret af den førnævnte definition på ‘politik’ så foreslår jeg denne definition på ’sund politik’: Sund politik er alle forhold og processer ved magt, styre og autoritet, der fremmer hele sundheden for mennesker, dyr og planet.

Her er nogle eksempler på samfundspolitiske emner af betydning for menneskers sundhed:

  • Terror. Det er kronisk stressende at leve i et samfund med risiko for terrorangreb. Det er selvfølgelig også usundt at blive direkte udsat for terrorangreb. Politik, der reducerer terror, vil øge sundheden.
  • Krig. Krig er ekstremt usundt. Krig er usundt for soldaterne, også selvom de overlever krigen rent fysisk. Krig er også usundt for civilbefolkningen, der kan blive ramt direkte eller indirekte af volden. Politik, der reducerer krig, vil øge sundheden.
  • Forbrug. Vi voldtager vores planet gennem vores overforbrug generelt og gennem forbrug af særligt klimaskadelige produkter. Der er ingen planet B, og der ingen vej uden om radikale ændringer i vores forbrug af mad, vand, tøj, transport, benzin, m.m. Kostændring i retning af mere plantebaseret kost er et eksempel på et politisk tiltag, der vil forbedre menneskers sundhed på længere sigt ved at forbedre planetens sundhed.
  • Materialisme. Overforbruget er drevet af materialismen. Det er den indbildning, at man kan få dækket psykologiske behov ved at købe fysiske ting. Mere og mere. Nyt, nyt. Følg moden. Vis hvor unik du er ved at købe helt specielle ting. Reklamefolkene er dygtige, men det er et gigantisk blufnummer, der er ved at smadre vores fælles planet. Hvis vi lever mere psykologisk bevidst, kan vi frigøre os fra materialismen, og dermed redde Jorden fra at dø i en alt for ung alder.

Det handler om bevidsthed

Mit mål som sundhedscoach er at vække den enkeltes sundhedsbevidsthed. Mit mål som politisk kommentator bliver at vække den enkeltes politiske bevidsthed.

Den menneskelige bevidsthed er en helt unik ressource. Alle kan slå autopiloten fra, vågne op, se på verden med nye øjne, undre sig, blive nysgerrig, stille spørgsmål og søge svar. Bevidstheden er dybest set kærlighed, så lad os lade kærligheden drive både sundheden og politikken.

Bevidsthed gør det muligt at træffe bevidste valg. Måske virker det ikke af så meget, om du f.eks. vælge plantedrik i stedet for komælk på hylden i Brugsen, men hvis mange mennesker gør bare lidt hver dag, så kan vi i fællesskab udrette meget. Hvis der er én ting, som de “rigtige” politikere, bankerne og de store, internationale virksomheder har respekt for, så er det, hvordan vi bruger vores penge. Det kan være et godt og konkret sted at starte et mere politisk bevidst hverdagsliv.Sundhed er politik - og politik skal være sund

Sundhed er politik, men lad os også gøre politikken sund: Følg med på Facebook

 

 

No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.