Synspunkter på “Rodes stenalderkost”

22 feb

Med tilladelse af Peter Marckmann bringer jeg her hans synspunkter om “stenalderkost”. Jeg er helt enig i hans synspunkter om dette modefænomen.


1.    Rodes stenalder-koncept er et romantisk fantasifoster. Stenaldermennesket spiste udelukkende lokal mad, som var 100% sæsonpræget og sandsynligvis ganske monoton. Rodes brug af konserverede fødevarer, forarbejdede fødevarer, eksotiske fødevarer og krydderier, salt, mælkeprodukter og olier ligger milevidt fra stenaldermenneskets muligheder og virkelighed. Rodes diæter er en pseudo-rekonstruktion af stenaldermenneskets mad.

2.    Rodes tankegang om, at menneskets gener er indrettet på kød-domineret kost er ren fantasi. Mennesket nedstammer fra aberne, og vi ligger genetisk tættest på chimpanserne (angiveligt 99% gen-fællesskab). Chimpanser og de fleste aber spiser overvejende vegetarisk, men kan dog godt nappe en dyreunge en gang imellem (alt fortæres iøvrigt råt!). Så hvis vi skulle benytte Rodes gen-tankegang, så skulle vi være vegetarer, som af og til supplerede med et stykke råt kød.

3.    Rodes forestilling om, at mennesket ikke kan fordøje kulhydrater er rent tankespind. Menneskets fysiologi er så mangfoldig, at vi netop er i stand til meget effektivt at fordøje næsten alle former for levnedsmidler. Hvad enten vi spiser kød/protein, fedt, stivelse, eller sukkerarter, så er vi i stand til at nedbryde og optage stort set alle de tilgængelige næringstoffer, som findes i maden. Vi er designet til at klare os under meget forskelligartede livsmuligheder. Vi kan overleve på mange ekstreme kostformer, og det har utvivlsomt bidraget til at mennesket lige nu er den dominerende art på jorden (sålænge det varer). Vi kommer dog til kort, når det gælder cellulose-rige planter – dem må vi overlade til drøvtyggerne.

4.    Rodes anbefaling af sin kødrige “stenalder-kost” som vejen til bedre sundhed og mere energi holder ikke. Det er veldokumenteret, at kødspisere får flere livsstilssygdomme end vegetarer – det gælder både kræft og hjertesygdomme. Det er også ganske sandsynligt, at kødrig kost på sigt kan medføre både smertefulde nyresten og alvorlige, kroniske nyreskader. Den japanske befolkning har den længste middellevetid – deres kost er sammenlignet med dansk kost kødfattig og rig på stivelse i form af ris, som Rode fraråder. Danskere ville opnå flere helbredsgevinster ved at ændre kosten i vegetarisk retning end ved at gå Rodes vej.

5.    Rodes “stenalderkost” er asocial  og miljøbelastende. Hvis Rode formår at få rigtig mange mennesker til at spise kødrigt, så vil det betyde, at stadig større dele af landbrugets planteproduktion vil blive anvendt som dyrefoder, og at vi vil opleve stadig større problemer med at skaffe mad nok til den upriviligerede del af menneskeheden, som ikke har råd til kød. Samtidig vil kød- og proteinrig kost forværre problemet med kvælstofudledning til miljøet og dermed forringe kvaliteten af ferskvand og havvand.

Der kan godt opremses yderligere argumenter imod Rodes “stenalderkost”, men jeg håber, at de ovenstående er tilstrækkelige til, at man begynder at forholde sig lidt mere kritisk til konceptet.

Peter Marckmann

Peter Marckmann, overlæge, dr.med.
Tidligere lektor i human ernæring og klinisk professor i nyresygdomme.

Tak, Peter

12 Responses to “Synspunkter på “Rodes stenalderkost””

  1. Marina Aagaard 23. februar 2013 at 10:16 #

    Tak, Peter. Tak, Per for at videreformidle.
    Uanset hvilken anskuelse, man har, baseret på evidens, tro, håb eller kærlighed, så er det forfriskende med flere mere nuancerede indspark i kostdebatten.

  2. Esben 23. februar 2013 at 11:26 #

    Det var da den største omgang bavl jeg længe har hørt. Så mener du måske også at vores hjerner havde udviklet sig til samme stadie, hvis stenalderfolket udelukkende levede vegetarisk, og ikke havde haft adgang til animalsk fedt og protein? Og hvorfor angribe Thomas Rode, personligt – han har ikke fundet på dette, men blot taget konceptet til sig som en livsstil, og har fundet en bedre vej at leve til liv på. BTW det med 99% gen-sammenligning med chimpanser, så er vi genetisk 98,7 de samme som mus. Latterligt at bruge procentuelle tal som argument, da størstedelen af læserne ikke ser den korrekte sammenhænge.

  3. Ole Cosmus 24. februar 2013 at 13:21 #

    Hvad der er godt for mig er ikke nødvendigvis godt for dig! Følg den gyldne middelvej. Afprøv og mærk efter, lut til din krop. For lidt og for meget fordærver alt. Vegetarkost er også stenalderkost! http://healthlocker.dk/project-healthlocker/bag-om-projektet/

  4. mortenvinther 24. februar 2013 at 13:56 #

    Rodes stenalderkost? Jeg er helt enig i at stenalderkostens budskaber ofte bliver fremført for uvidenskabeligt, som f.eks. Logikken om genernes tilpasning. Men nu er det sådan at andre med dyb indsigt i biokemien, såsom Matthiew Lalonde, Robb Wolf og Stephen Guyenet, for at nævne et par stykker, har fremført og underbygget hvorfor stenalderkostens principper holder. Hvis man som fagperson virkelig ønsker at gå ind i dene debat, så bør man kunne komme med et bedre indlæg end ovenstående! Der bliver ikke fremført nogle referencer til at underbyge påstandende (kritikpunkterne) ej eller nogle mekanismer for hvorfor stenalderkosten ikke er hensigtsmæssig. Blot en lige så fejlagtig logik som Rohdes, idet der drages en konklusion udfra en observation af japanerne.
    Det ville være rart at få præsenteret bare et enkelt velgennemført studie der viser at der er en sammenhæng mellem højt indtag af fedt og protein og diverse livsstilssygdomme, vel at mærke i fraværet af indtagelse af korn, bælgfrugter, mælkeprodukter, sukker, alkohold og ikke mindst raffinerede planteolier.
    Jeg er ked af at sige det, men den gode doktor skal nok lede længe og forgæves for at finde et sådanne studie.
    Foks i debatten om hvad der konstituerer en sund kost bør flyttes over på hvad der kan vises rent mekanistisk ift biokemien, og ikke blot basere sig på spørgskemaundersøgelser, korrelationer og andre befolkningsgrupper.

  5. kvindemor 24. februar 2013 at 15:06 #

    Hjælp! Er kosten blevet en religiøs livs-filosofi, som kun kan udleves på en den eneste rigtige måde? Uanset hvilken lejer I skriver for, så er der angreb mod andre… Endten ved at påvise andres fejlagtighed eller ved at gå til personlig angreb … Jamen, hvad sker der dog I jeres verdener?
    Er det virkelig så svært at acceptere, at ikke alle ønsker at ernære sig ens? Ernæring hænger så grundlæggende sammen med den personlig, familiære og sociale kultur vi lever i, afhænger af vores aktivitetsniveau, vores kropsbygning, vores leveomstændigheder… Lad dog mangfoldigheden leve!!!!!
    Hvis I har noget at udbrede angående kosten: vær velkommen til at informere, motivere, give praktiske forslag og recepter….
    Men lad vær med at nedgøre andre!!!!!
    Tak.

  6. kvindemor 24. februar 2013 at 15:06 #

    Hjælp! Er kosten blevet en religiøs livs-filosofi, som kun kan udleves på en den eneste rigtige måde? Uanset hvilken lejer I skriver for, så er der angreb mod andre… Endten ved at påvise andres fejlagtighed eller ved at gå til personlig angreb … Jamen, hvad sker der dog I jeres verdener?
    Er det virkelig så svært at acceptere, at ikke alle ønsker at ernære sig ens? Ernæring hænger så grundlæggende sammen med den personlig, familiære og sociale kultur vi lever i, afhænger af vores aktivitetsniveau, vores kropsbygning, vores leveomstændigheder… Lad dog mangfoldigheden leve!!!!!
    Hvis I har noget at udbrede angående kosten: vær velkommen til at informere, motivere, give praktiske forslag og recepter….
    Men lad vær med at nedgøre andre!!!!!
    Tak.

  7. Dan Ysnæs 24. februar 2013 at 17:49 #

    Hvis man ønsker at tage nogle videnskablige betragtninger ind i sin overvejelse omkring “Stenalderkost” bør man læse “Food and the Western Disease” skrevet af Staffan Lindeberg.

    • dysnes 24. februar 2013 at 17:57 #

      Det er en lidt skarp formulering. Jeg mener blot at man kan få yderligere evidensbaserede betragtninger fra ovenstående bog, en del af dem understøtter den proteinrige, kulhydratfattige kost.

  8. Dan Ysnæs 24. februar 2013 at 17:49 #

    Hvis man ønsker at tage nogle videnskablige betragtninger ind i sin overvejelse omkring “Stenalderkost” bør man læse “Food and the Western Disease” skrevet af Staffan Lindeberg.

    • dysnes 24. februar 2013 at 17:57 #

      Det er en lidt skarp formulering. Jeg mener blot at man kan få yderligere evidensbaserede betragtninger fra ovenstående bog, en del af dem understøtter den proteinrige, kulhydratfattige kost.

  9. perbraendgaard 25. februar 2013 at 07:34 #

    Tak for jeres kommentarer. Jeg har besluttet mig for at lukke for muligheden for kommentarer på blogindlæg fremover. Jeg får en del useriøse kommentarer og decideret spam. Men tak til jer der har kommenteret konstruktivt. 🙂

  10. perbraendgaard 25. februar 2013 at 07:34 #

    Tak for jeres kommentarer. Jeg har besluttet mig for at lukke for muligheden for kommentarer på blogindlæg fremover. Jeg får en del useriøse kommentarer og decideret spam. Men tak til jer der har kommenteret konstruktivt. 🙂

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.