Kategorier
Mere slank Slankebloggen

Fokus på adhærens (efterlevelse)

I dag har jeg premiere på et nyt kursus for Lægeforeningen om adhærens. Adhærens er det omfang en persons adfærd – tage medicin, følge en diæt og/eller udføre livsstilsændringer – svarer til aftalte anbefalinger fra en sundhedsprofessionel. Adhærens kan også kaldes overholdelse eller efterlevelse.

WHO vurderer, at metoder, der øger adhærens, kan have en langt større indvirkning på folkesundheden end enhver forbedring i den specifikke medicinske behandling.

Forskning har vist, at adhærens ved langvarig behandling af kroniske sygdomme er på 50 % i gennemsnit. Mindre end 2 % af diabetes-patienter følger alle anbefalinger. Mere end 2 ud af 3 blodtryks-patienter tager medicinen som aftalt. 30-70 % af patienterne med astma har lav adhærens. Adhærensen er generelt lav for kost og motion, også selvom man har en sygdom som f.eks. type 2-diabetes, hvor netop kost og motion er særdeles vigtig. Den langvarige adhærens til livsstilsændringer, der fremmer vægttab, er særlig lav – selv hos mennesker, der er meget motiveret for at tabe sig eller holde vægten nede. Adhærensen kan være høj på kort sigt, men før eller siden falder den, hvorved vægten stiger tilbage til udgangspunktet.

I kurset vil jeg komme med forskningsbaserede anbefalinger om, hvordan man i almen lægepraksis og andre sammenhænge kan øge adhærensen. Jeg vil også komme med nogle nye bud på, hvordan man kan fremme adhærens, herunder mindfulness/meditation (opmærksomheds- og egenomsorgstræning).

Som jeg ser det, så er de fundamentale årsager til lav adhærens, at vi lever livet på autopilot og har en lav egenomsorgsevne. Mindfulness og meditation gør det muligt at træne evnen til at slå autopiloten fra og tage sig af sig selv, så man husker at gøre det, der er godt for en. Hver dag.

Jeg ved godt, at det er urealistisk at få mange til at meditere i lang tid hver dag. Jeg vil derfor foreslå, at vi kalder det noget andet end meditation, og jeg vil fokusere på ”bare to minutter”. To minutters meditation om dagen når som helst og hvor som helst kan gøre underværker.

Nå, men nu må vi se, hvordan det bliver modtaget.

Tilmeld
Besked om
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x