Sukker er ok til børn med ADHD

I de forgangne år har der været meget debat om kostens betydning i behandlingen af børn og unge med ADHD.

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet ’National klinisk retningslinje for udredning og behandling af ADHD hos børn og unge‘. Kosten bliver nævnt flere steder, og jeg giver jeg her et sammendrag af de evidensbaserede anbefalinger.

Der er en stærk anbefaling imod at anvende udelukkelse af sukker i kosten hos børn og unge i alderen 6-18 år med ADHD.

Der er en svag/betinget anbefaling imod at anvende tilskud af flerumættede fedtsyrer, og udelukkelse af farvestoffer fra kosten bør kun prøves efter nøje overvejelse.

Eksperterne fraråder det, fordi det ikke virker.

Retningslinjen siger videre, at det er god praksis at anbefale børn og unge med ADHD at føde Fødevarestyrelsens officielle kostråd – ligesom alle andre børn og unge.

Det er helt andre former for behandling end diæt, der hjælper disse børn og unge. Det, der virker, er sådan noget som computerbaseret kognitiv træning, social færdighedstræning og farmakologisk behandling.

Jeg har selv frarådet frarådelsen af sukker til børn og unge med ADHD i mange år. Det er min erfaring, at det at gøre sukker til noget forbudt blot gør det hele værre. Børn og unge med ADHD spiser og drikker ofte meget sukker. Det skal efter min mening ses som en konsekvens af ADHD og ikke som en årsag til forstyrrelsen. Den naturlige reaktion på stress er, at man indtager mere sukker, da det virker beroligende og afstressende. Når ADHD bliver behandlet effektivt med psykosociale metoder, så falder trangen til de søde sager.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.