Jeg har her samlet 16 sunde grunde til at spise kulhydrater.
- Brændstof. Kulhydrater er musklernes og hjernens foretrukne brændstof.
- Kostfibre. Kulhydratrig mad (fuldkorn, frugt og grønt) har et højt indhold af sunde kostfibre.
- Mikronæringsstoffer. Kulhydratrig mad har et højt indhold af vitaminer og mineraler.
- Næring. Kornprodukter, der ikke er 100 % fuldkorn, indeholder også en hel del god næring.
- Følgevirkninger. Både stivelse og sukker kan indgå i mad, der trækker anden sund mad med.
- Serotonin. Kulhydrater øger hjernens indhold af signalstoffet serotonin.
- Medfødt. Lysten til sød smag er naturlig, medfødt og har ikke noget med narkomani at gøre.
- Nydelse. Sukker er det stof i maden, der giver suverænt allermest nydelse.
- Stress-reduktion. Kulhydrater virker beroligende, afstressende og søvnfremmende.
- Sukrose. Tilsat sukker i Danmark (sukrose) er mindre usundt end tilsat sukker i USA (højfruktose-majssirup).
- Nyrevenlig. Kulhydrater belaster ikke nyrerne i modsætning til protein.
- Allergivenlig. Sukker- og stivelsesrige fødevarer er venlige i forhold til mange former for allergi
- Saltreduktion. Kulhydratrig mad trækker ikke lige så meget salt med i måltiderne, som protein og fedt gør.
- Omsætningsparat. Det er et markant sundhedstegn, at kroppen har let ved at omsætte kulhydrater.
- Variationsparat. Det er muligt at lade kulhydrater indgå i en varieret, sund kost, der også indeholder andet end kulhydrater.
- Uforstyrret. Mental tilladelse af kulhydrater er forebyggelse af spiseforstyrrelser.
Og fem bonusgrunde:
- Frugt. Sukker i frugt er ikke det samme som frugtsukker (fruktose).
- Blodsukker. Regelmæssig indtagelse af kulhydrater holder dit blodsukker normalt.
- Dosis. Sukker i begrænsende mængder er uskadeligt.
- Sukkersyge. Man får ikke sukkersyge af at spise sukker, og mennesker med sukkersyge må godt spise sukker.
- Fulde kalorier. Du kan kompensere for lejlighedsvis indtagelse af tomme kalorier ved at lejlighedsvis indtagelse af ekstra fulde kalorier.