Stop vægtisme

Jeg foreslår hermed, at det danske sprog tilføjes et nyt ord: vægtisme.

Vægtisme er ligesom racisme, bortset fra at det handler om vægt i stedet for race. Racisme er fordomme om og mobning af mennesker ud fra deres hudfarve, etnicitet og religion. Vægtisme er fordomme om og mobning af mennesker ud fra deres kropsvægt.

I Danmark er vægtisme meget mere udbredt end racisme, og flere mennesker tager hver dag skade af den udbredte vægtisme. Vægtisme er så accepteret af kulturen, at den er blevet vores fælles filter at vurdere andre mennesker igennem. Mobningen er så udbredt, at vi slet ikke kan se, når vi mobber og sårer.

En vægtist ser vægten i stedet for mennesket. Vægtisme omfatter, at man dømmer andre menneskers personlige egenskaber ud fra størrelsen af deres kroppes fedtdepoter. Mennesker med forholdsvis store fedtdepoter bliver tilskrevet negative egenskaber og bliver opfattet som ikke-attraktive.

Den totale opløsning af racisme kræver, at vi holder op med at omtale andre mennesker som f.eks. ”sorte”, ”hvide” eller ”mennesker med anden etnisk herkomst”. Også selvom man gør det i bedste mening. Det var vist Morgan Freeman, der, da han blev spurgt om, hvad man kan gøre for at stoppe racisme sagde, at vi bare skal holde op med at snakke om det. Og holde op med at kalde hinanden ”hvide” eller ”sorte”. Lad os bruge navne i stedet for.

Det samme gør sig gældende med vægtisme. Det er svært at fjerne det sidste lag. Men vi kan øve os. Vi kan rense ud i vores sprog og øve os på at se mennesket i stedet for vægten. Det omfatter, at vi holder op med at definere os selv og hinanden ud fra vægt.

Det betyder ikke, at det er komplet ligegyldigt for sundheden, hvor store fedtdepoterne er. Det betyder bare, at dine fedtdepoters størrelse er komplet ligegyldig for dit værd og din skønhed som menneske. Det er også først, når vi virkelig indser det og opfører os derefter, at vi virkelig kan begynde at hjælpe os selv og hinanden med at tabe os (eller tage på), når det er sundhedsfremmende og ønskværdigt.

ID-100112607 freedigitalphotos.net

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.