Sådan tager du sundt på

En del mennesker har svært ved at tage på og holde vægten oppe. Pludseligt vægttab kan skyldes fysisk sygdom, og det skal selvfølgelig undersøges af en læge. Men mange mennesker har bare altid været meget tynde og har altid ønskes at tage bare lidt på.

Man siger normalt, at tyndhed ned til et BMI (Body Mass Index) på 18,5 er sundt, da normalvægt er defineret som BMI mellem 18,5 og 25. Men det er faktisk usundt at ligge i den lave ende af det område, altså mellem 18,5 og 20. BMI beregnes som kropsvægten i kg divideret med højden i meter gange meter. En kvinde, der er 170 cm høj, og som vejer 53 kg har et BMI på 18,3, og hun er klinisk undervægtig. Det er sundest at have et BMI mellem 20 og 25.

Overdrevet tyndhed kan have forskellige årsager. Anoreksi (nervøs spisevægring) og subkliniske (dvs. mindre alvorlige) grader af anoreksi har psykologiske årsager, der kræver psykologisk behandling. Den psykologiske behandling bør understøttes af små skridt i retning af lidt mere og gradvist mere og mere af den sunde, næringsrige mad. Det er mindre skræmmende at tage små skridt end at skulle følge en vægtøgende kostplan.

Men tyndhed behøver ikke skyldes anoreksi. Mange tynde kvinder er trætte af, at folk tror, at de har anoreksi. Tyndhed kan bl.a. også skyldes kronisk stress. Nogle mennesker mister appetitten og taber sig, når de er stressede. Løsningen er at gøre noget ved stressen, så den sunde appetit kommer tilbage.

Tyndhed kan også skyldes en opmærksomhedsmæssig vane med at være meget lidt opmærksom på kroppens signaler om sult, fordi man har vænnet sig til at rette opmærksomheden udad altid. Løsningen er opmærksomhedsøvelser, hvor opmærksomheden rettes indad og ned i kroppen, så sulten og kroppens behov kan mærkes igen.

Hvis man spiser og drikker på en måde, der giver en meget høj grad af mæthed pr. kalorie, så kan det også føre til, at man bliver for tynd. Man spiser simpelthen for meget slankemad. Måske fordi man bedst kan lide den mad, eller fordi man gerne vil spise sundt. Løsningen er konkrete ændringer i retning af flere kalorier. Det behøver ikke være tomme, usunde kalorier. Der findes sunde madvarer med lav mæthedsvirkning pr. kalorie, f.eks. frugtjuice, smoothie, olie, nødder og tørrede frugter. Drik/spis mere af det, hvis du vil tage på på den sunde måde. Begræns samtidig indtagelsen af meget mættende mad såsom grøntsager, raw food og magert kød.

Sørg også for at lave eller købe sund mad, der smager godt. Jo mere sanseligt varieret maden er, des mere vil du spise af den. Det er også en god idé at have mad inden for rækkevidde, så det ikke er for bøvlet at få fat på mad.

Fem råd til sund vægtøgning:

  1. Bevæg kroppen mere og hårdere, så dine muskler begynder at vokse
  2. Mediter, stress ned og praktiser mindful spisning
  3. Spis mad med højere indhold af olivenolie og/eller rapsolie
  4. Drik flere kalorier fra juice, smoothie og kakaomælk
  5. Tag små skridt, så din vægtøgning kommer langsomt
0 0 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments