Kramning er næring

Man kan måske undre sig over, at jeg som cand.scient. i human ernæring også arbejder med kramning, men der er faktisk et tæt samspil mellem kost og kram.

Jeg forstår ’kram’ som alle former for kærlig berøring og ’kramning’ som kærlig berøring med nærvær i lang tid af gangen.

Her er nogle af sammenhængene mellem kost og kram i holistisk ernæring:

  • Kramning og spisning har mange af de samme fysiologiske og psykologiske virkninger (oxytocin, opioider, stressreduktion, nydelse og berøringssansning). Mangel på kramning kan derved lede til overspisning og overvægt. Mere kramning kan lede til normalisering af spisningen og vægten.
  • Kramning er formentlig den mest effektive metode til at øge niveauet af oxytocin i kroppen. Det er et hormon, der bl.a. sænker appetitten, øger forbrændingen, øger frisætningen af fedt fra depoterne og forbedrer fordøjelsen. Kramning er derfor via oxytocin nødvendig for at kroppen kan regulere indtagelsen, optagelsen og omsætningen maden på en sund måde, så man kan undgå at blive overvægtig.
  • Kramning er en måde at få mediteret kroppen. Det øger kontakten mellem bevidsthed og krop. Det har bl.a. betydning for evnen til at mærke sult og mæthed. Når opmærksomheden kommer ned i kroppen, så får man et andet forhold til sin krop, der leder til større accept og nydelse af kroppen, som den her lige her og nu.

Der er mange flere sammenhænge, som du kan prøve på egen krop, f.eks. ved at begynde at gå til kramning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.