Hvad er fri kærlighed?

Hvad er fri kærlighed?

Jeg anbefaler alle at praktisere fri kærlighed, men jeg oplever ofte, at jeg bliver misforstået. Så lad mig lige forklare, hvad jeg mener.

Fri kærlighed er at sætte kærligheden fri. Det er en følelsesmæssig og åndelig proces. Fri kærlighed er at sætte kærligheden fri, og se hvad der sker. Fri kærlighed er at nulstille de kulturelle normer om kærlighed og opdage sin egen, sande kærlighedsform.

Ligesom mennesker kan have meget forskellige former for seksualitet, så kan mennesker også have mange forskellige former for kærlighed. De forskellige former for seksualitet og kærlighed har fundamental betydning for, hvordan vi bør organisere vores liv for at opnå størst livsglæde.

Fri kærlighed er hverken fri sex eller polyamori

Seksualitet og kærlighed er i øvrigt ikke det samme. Det er to forskellige fænomener. Når jeg taler om fri kærlighed, så taler jeg ikke om fri sex.

Danmark anno 2017 er et samfund, hvor den herskende norm om kærlighed er det monoamorøse parforhold, der tager afsæt i forelskelsen. Det er en rigtig god form for kærlighed for dem, der har monoamori som deres naturlige form for kærlighed. Ligesom heteroseksualitet er en god form for seksualitet for dem, der tænder på det modsatte køn. Hvis man er bøsse, så går det derimod voldsomt ud over livskvaliteten, hvis man føler sig tvunget til at leve som heteroseksuel.

Ligesom heteroseksualitet og homoseksualitet er to forskellige former for seksualitet, så er monoamori og polyamori to forskellige former for kærlighed. Det ene er ikke bedre end det andet. Det er bare forskelligt. Monoamori er, når man trives bedst med at have et romantisk-erotisk kærlighedsforhold til én person ad gangen. Polyamori er, når man trives bedst med at have flere romantisk-erotiske kærlighedsforhold samtidig i fuld åbenhed for de involverede parter.

Jeg sprang ud som polyamorøs i starten af 2015, hvor jeg offentligt erklærede, at jeg trives bedst med at have fire hjerteveninder, som jeg kaldte det dengang. Nu kalder jeg det ‘hjerteelskere’, da det lyder bedre. Det er min erfaring, at det er nødvndigt med et nyt ord for den type kærlighedsrelation, som jeg ønsker, da både ‘kærester’ og ‘elskere’ er så solide sociale konstruktioner, at de er meget svære at omdefinere.

At sætte kærligheden fri har for mig betydet fuld accept af min polyamorøse natur. Når jeg anbefaler andre at sætte kærligheden fri, så er det aldrig en opfordring til også at blive polyamorøs. Processen med at sætte kærligheden fri kan lige så vel føre til indsigt i, at man faktisk trives bedst i et helt almindeligt monoamorøst kæresteforhold. Det er en vigtig del af den mentale og sociale sundhed at leve i harmoni med sin kærlighedsnatur.

Krammekærlighed er en kategori for sig selv

At sætte kærligheden fri har for mig også betydet øget indsigt i den spirituelle kærlighed samt i den særlige form for kærlighed, man har med folk, som man krammer med uden romantik og sex. Krammekærligheden er en tæt og familieagtig kærlighed, der er meget berigende, også for folk der ikke er polyamorøse. Alle burde have sig en kramilie, altså en samling af nære venner som man krammer meget med. Polyamori drejer sig om den romantisk-seksuelle kærlighed. Krammekærlighed er for alle. Polyamorøse relationer kan indgå i en kramilie, men det er ikke et krav. En kramilie kan også sagtens være en forening af singler og forskellige par.

Krammekærligheden kan også have en energiseksuel overbygning, hvor man kan udelukkende ved at kramme med tøj på opnår den særlige spirituelle udvikling via foreningen af den maskuline og feminine energi. Man kan dyrke den form for krammesex uden at være polyseksuel.

Hvad er fri kærlighed?