Fyrværkeri er usundt

Fyrværkeri og sundhed: spar på krudtet

Fyrværkeri er usundt for både mennesker, dyr og miljø. Så lad os spare på det i aften.

Fyrværkeri udleder kemikalier og tungmetaller, der forurener luft og vand. Det er også ganske usundt at stå og indånde alle de stoffer ind i organismen. Det er derfor mærkeligt, at vi i disse økotider stadigvæk er så vilde med at fyre den af Nytårsaften.

Mange kommer hvert år til skade på grund af fyrværkeri. Og det er ikke kun vilde drenge, der leger med ulovligt fyrværkeri. Det er også lovligt fyrværkeri, der forvolder skader, og det kan lige så vel gå ud over tilskuerne.

Krigszonen på Østerbro

Jeg plejer selv at gå ned på Østerbrogade lidt over midnat og se på fyrværkeri. Det er så (heldigvis) det tætteste, jeg har været på at være i en krigszone. Når det kulminerer, er det som en festlig krig. Det er på en måde vanvittigt og på en anden måde er det forståeligt, da vi har vænnet os til krig, bomber og raketter som underholdning i fjernsynet. Nytårsaften får vi så endelig mulighed for at få lidt af det live, og vi kan selv være den, der bomber og fyre raketter af mod “fjenden”.

Og så er der selvfølgelig brandfaren ved fyrværkeri. Det er jo ild, vi kaster hid og did. Det minder mig om den anden absurde vane, som vi danskere har med at have levende lys i hjemmet. Vi opfatter det som hyggeligt at have død og ødelæggelse så tæt på. Jeg bruger i øvrigt selv udelukkende elektriske stearinlys. Så slipper man også for den massive luftforurening i hjemmet fra stearin, der brænder. Ja, jeg ved godt, at jeg kan være lidt af en lyseslukker… 🙂

Fyrværkeri er enormt stressende for dyr. Især hunde og fugle lider voldsomt under bombardementerne.

Tænd dit indre fyrværkeri i aften

Er du klar til at prøve noget nyt i aften? Hvad kan du ellers gøre for at fyre den af på en sund og festlig måde klokken 12? Hvad med at tænde for dit indre festfyrværkeri i stedet for? Godt nytår! 🙂