Løgnen om sundhed forhindrer sandheden om krig

Sundhed og krig er to af de emner, som jeg interesserer mig mest for. Det er interessant at se, hvordan medierne dækker de to emner meget forskelligt. Og hvordan befolkningen dermed får vidt forskellige opfattelser af de to emner.

Medierne giver indtryk af, at sundhed er et område med meget forskellige meninger. Man behøver ikke engang have en sundhedsfaglig uddannelse for at få taletid i medierne som sundhedsekspert. I den ene yderlighed har vi ‘eksperter’, der mener, at bestemte fødevarer nærmest er den rene gift for kroppen. I den anden yderlighed har vi ‘eksperter’, der mener, at alt er lige sundt, så det sundeste er at være ligeglad. Det, der er gift, ifølge den ene ‘ekspert’ er helsekost for den anden. På en tilfældig uge kan man derfor finde meget modstridende budskaber om sundhed i medierne i Danmark.

Sådan er det ikke med krig. Alle ‘eksperter’ er her tilsyneladende enige om, hvad der foregår ude i verden. Alle ‘eksperter’ og journalistiske rapporter i de danske medier fortæller nu om Syrien, Iran og Rusland som “de onde” og USA, NATO og Danmark som “de gode”. Trump er godt nok en sær snegl, men der er ingen i de danske medier, der stiller spørgsmålstegn ved de krige mod Syrien og nu også snart mod Iran, som Trump er talsmand for. På en tilfældig uge kan man derfor finde meget ensrettede budskaber om krig i medierne i Danmark.

Det burde give anledning til undren og refleksion.

Min egen opfattelse af sundhed er, at man kan være sund på mange forskellige måder. Det er i høj grad et individuelt anliggende. Det individuelle perspektiv på sundhed bliver stort set altid overset i medierne. I stedet fastholdes en nærmest religiøs krig, hvor de lærde skændes om, hvad sandheden er, mens sandheden reelt er, at der ikke er nogen sandhed på den måde.

Sundhedsdebatten i medierne kommer til at virke som en distraktion væk fra krigsdebatten. Vi spilder vores energi på at diskutere sundhed i stedet for at bruge den konstruktivt på at søge sandheden om de kroniske krige i Mellemøsten. Søgen efter sandheden er en god journalistisk historie, og sundhed er et af de emner, der tjener til at tilfredsstille det behov hos medieforbrugerne. Når behovet er dækket der, så opdager vi ikke, at den vinkel fuldstændigt mangler i mediernes dækning af USAs krigsmaskine. Den krigsmaskine vi som nation aktivt støtter.

Heldigvis er internettet opfundet, så alle der har tiden og muligheden, kan nu selv opsøge eksperter i krig og fred og dermed opdage, at der er mindst lige så meget uenighed om krig som om sundhed. Der er mange gode historier i debatter mellem eksperter, og der er jo store interesser på spil. Lad os da som medieforbrugere få indsigt i det. Alternativet, altså det der foregår nu, er ensidig propaganda for krig. Lad os søge sandhed og fred i stedet for.

Skriv en kommentar

Please Login to comment
  Tilmeld  
Besked om