Jeg spår, at vi i de kommende år vil se en stigende debat mellem fortalere for psykedelika og fortalere for anti-depressiv medicin i kampen mod stress.
Begge typer stoffer virker nemlig på signalstoffet serotonin i hjernen, men de gør det på to meget forskellige måder. Anti-depressiv medicin, også kaldet “lykkepiller”, omfatter stoffer som citalopram, escitalopram, fluoxetin, paroxetin og sertralin. Psykedelika omfatter bl.a. psylicybin (svampe) og LSD. Anti-depressiv medicin kan fås på recept hos lægen, hvorimod psykedelika er ulovlige.
To forskellige serotoninvirkninger
Serotonin er ikke bare serotonin. Der findes forskellige serotoninreceptorer, der sætter gang i vidt forskellige virkninger. De to mest udbredte og undersøgte serotoninreceptorer i hjernen er 5-HT1A og 5-HT2A. Anti-depressiv medicin øger 5-HT1A, mens psykedelika øger 5-HT2A.
Når 5-HT1A bliver stimuleret med medicin så stiger den passive respons på stress. Det betyder, at man bliver bedre til simpelthen at tåle stress. Når den anden serotoninreceptorer, 5-HT2A, bliver stimuleret med f.eks. psylicybin, så stiger den aktive coping, herunder evnen til at ændre sin situation eller sin relation til det, der stresser.
Det behøver dog ikke være enten/eller. De to typer stoffer kan også forstærke den samlede virkning hos mennesker, der døjer med stress.
Det bliver spændende at følge udviklingen i de kommende år. Det er min opfattelse, at psykedelika på flere måder har et gigantisk potentiale for at fremme menneskers sundhed. Men det skal ske med bevidsthed, og vi har brug for mere viden og forskning. Heldigvis er forskerne godt i gang, selvom de møder stor modstand fra de konservative systemer.
Uanset hvad man bruger, så skal man altid være opmærksom på, at brug ikke må blive til misbrug.
Kilde: Carhart-Harris RL, Nutt DJ. Serotonin and brain function: a tale of two receptors. J Psychopharmacol.
Discover more from perBraendgaard.dk
Subscribe to get the latest posts sent to your email.