Ingen ytringsfrihed for voksne om deres barndom

I Danmark er der reelt ingen ytringsfrihed for voksne om deres barndom.Hvis man har haft en problematisk barndom, så er det nærmest umuligt at beskrive den uden at få problemer med Straffelovens bestemmelser om krænkelse af privatlivets fred, hvor § 264 d er den vigtigste.

Det betyder helt konkret, at man f.eks. ikke må ytre noget om andres seksuelle forhold i sin barndom, da det hører ind under privatlivets fred. Det samme gælder andres sygdom. Ja, faktisk de fleste sociale barndomsproblemer omfatter i sagens natur netop noget med andre personers privatliv. Men det må man altså ikke sige noget om, da man så kan risikere at blive sagsøgt for krænkelse af privatlivets fred med en stor bøde og seks måneders fængsel til følge.

Lovgivningen skelner ikke mellem, om det er sandt eller usandt, det man ytrer. Man må bare slet ikke sige noget som helst om andres privatliv.

Lad os tage et eksempel: En voksen mand i 40’erne kommer i kontakt med hidtil fortrængte minder om, at han som barn var blevet udsat for seksuelt misbrug af flere voksne. Han får ikke noget ud af at gå til politiet, fordi sagen er forældet. Den nye fjernelse af forældelsesfristen på denne type sager har ikke tilbagevirkende kraft. Han må heller ikke fortælle åbent om disse minder, da de jo omfatter andre personers seksuelle forbindelser. Hvis der har været sygdom involveret, så er det endnu mere forbudt. Så lovgivningen tvinger ham til at rundt med disse traumatiske minder alene uden mulighed for at få en eller anden form for social bearbejdelse og retfærdighed.

Er det rimeligt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.