Mindful uenighed

Mindful uenighed: kunsten at diskutere

Et demokratisk samfund er baseret på ytringsfrihed og uenighed. Det er let at sige, hvad man mener. Det er straks sværere at være mindful med uenighed.

Mindful uenighed betyder, at man på den ene side accepterer uenigheden fuldt ud og på anden side lader man det ikke reducere den mellemmenneskelige kærlighed. Her tænker jeg på den form for kærlighed, som Jesus kaldte næstekærlighed, og som Buddha kaldte metta. Jo mere kærlighed, des mere konstruktiv uenighed.

Det er min erfaring fra mange offentlige debatter, at folk meget hurtigt tager det personligt, når man kritiserer noget, de har skrevet, gjort eller sagt. Man opfatter den faglige eller politiske kritik som personlig hetz og svarer derfor igen fra den skuffe. Og man bærer nag for evigt. Personliggørelse af faglige og politiske debatter er en særdeles effektiv metode til at undgå faglige og politiske debatter.

Specielt indenfor sundhed er der en særdeles usund debatkultur. Det kan skyldes, at sundhed er den moderne Gud, så enhver kritik af sundhed bliver opfattet som blasfemi.

En løsning kan være at integrere mindful uenighed i f.eks. dansk-undervisningen i Folkeskolen.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments