Sundhed er velvære

Sundhed er velvære i følge WHO.

Og hvad er velvære? Det er ikke noget, der kan måles med hverken en badevægt, blodprøve eller banan. Velvære er noget, som kun den enkelte selv kan mærke. Velvære er subjektivt.

Med andre ord: Det er kun dig, der ved, hvor sund du er! Ingen andre mennesker eller måleinstrumenter har adgang til din bevidsthed. Og din bevidsthed er den eneste kilde til information om din sundhed.

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

WHO

Mange, der arbejder med sundhed, arbejder reelt med sygdom i form af forebyggelse eller behandling. Og sygdom er noget andet. At sænke en risikofaktor for sygdom fører ikke automatisk til øget sundhed.

“Sund livsstil” kan sænke sundheden

At have en “sund livsstil” fører heller ikke automatisk til øget sundhed. I hvert fald ikke i den herskende forståelse af “sund livsstil”, som snarere burde kaldes ‘sygdomsforebyggende livsstil’ eller ‘livsforlængende livsstil’. Det meste af evidensen for “sund livsstil” stammer fra forskning, hvor man kun har målt ændringer i risikofaktorer for sygdom og ikke ændringer i sundheden som sådan. Underligt nok, da sundhed er noget af det letteste og billigste at måle.

Man bliver heller ikke automatisk sundere af at leve længere. Hvis den sidste del af livet leves med en lav grad af sundhed, ja så virker det lange liv jo sådan set forringende på den samlede sundhed over tid. Med mindre selvfølgelig at man ser det at leve så lang tid som muligt som vigtigt i sig selv. Men hvis man skal overholde alle de gængse sundhedsregler, så kommer man let til at leve et langt liv med en lav grad af velvære, dvs. sundhed. Simpelthen fordi det ikke er rart at skulle spise mad, som man ikke bryder sig om eller at skulle dyrke motion, som man opfatter som tortur.

Bliv medlem og få adgang til mere

Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments