Vi skændes for meget og debatterer for lidt

Siden jeg først begyndte at blande mig i den offentlige sundhedsdebat for 19 år siden med min debutbog Spis som du vil, så har jeg oplevet et stort forfald i debatkulturen i Danmark.

Det begyndte for alvor at gå galt med udbredelsen af de sociale medier med Facebook i front her i landet.

Problemet er, at alt for mange tager alt for meget alt for personligt. De tager en saglig kritik som en personlig kritik og svarer igen med følelser i stedet for fakta. Det er let at gøre, når man sidder trygt gemt bag sin skærm uden at skulle se modparten i øjnene.

Konsekvensen er, at nytænkende debattører bliver opfattet som irriterende provokatører. Samfundskritikere med måske særdeles vigtige budskaber bliver opfattet som tossede konspirationsteoretikere. Der er ikke noget i vejen med følelser, men hvis vi altid er i følelsernes vold, så bliver vi dummere og dummere og mere og mere snævertsynede.

Resultatet er, at det der kunne have været en berigende debat bliver reduceret til et barnligt skænderi.

Flere debatmøder i den virkelige verden

Jeg så gerne, at der bliver arrangeret mange flere debatmøder i den virkelige verden. Her kan to eller flere personer fremlægge deres forskellige synspunkter om et emne og derefter indgå i en saglig debat med hinanden. Tilhørerne kan iagttage, hvordan passionerede voksne mennesker (forhåbentlig) kan holde sig til sagen og gennem uenighed nå frem til et højere niveau af erkendelse. Det kan tilhørerne så tage med hjem og overføre til f.eks. deres adfærd på de sociale medier.

De danske folkehøjskoler vil være en oplagt ramme for den slags debatmøder. Man kunne måske kalde det folkemøder i stedet for de elitemøder, der foregår en gang om året på Bornholm. Og det var ikke en provokation, men et oplæg til en saglig debat om debat. 🙂

Tilmeld
Besked om
2 Comments
ældste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments
claus
claus
tirsdag, 30 juli 2019, 10:41 10:41

Jeg ser det som et stort problem, at folk begynder at diskutere på basis af bottom up (meget detaljeret) istedet for top down hvor man har et overordnet mål.