To farlige konspirationsteorier: flad jord og Irak-krigen

I min nye bog FRI belyser jeg forskellige konspirationsteorier, bl.a. Flat Earth-teorien og konspirationsteorien om at Saddam Hussein havde rottet sig sammen med Al Qaeda om masseødelæggelsesvåben. Lad os kalde den sidste for WMD-teorien (WMD: Weapons of Mass Destruction).

Da WMD-teorien blev fremført, var det med masser af “helt sikre beviser” for, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben. Disse “beviser” var grundlaget for, at USA sammen med bl.a. Danmark invaderede Irak i 2003.

Det viste sig så, at der ikke var nogen masseødelæggelsesvåben i Irak, og der var heller ikke noget samarbejde med Al Qaeda. Det er uklart, hvorvidt “beviserne” for WMD var decideret falske, eller om de bare var så dårlige, at de ikke kunne bruges til at bevise teorien. Under alle omstændigheder taler fakta sit eget klare sprog: der var ingen masseødelæggelsesvåben.

På samme måde kan “beviser” forføre os til at tro, at Jorden i virkeligheden ikke er rund, man flad. Jeg har set flere af de YouTube-videoer, der taler for Flat Earth-teorien, og nogle af dem er faktisk særdeles godt lavet, og de virker umiddelbart meget overbevisende.

Selvom det umiddelbart kan se ud som om, at Jorden er flad, så må vi hæve perspektivet til det naturvidenskabelige og derigennem gennemskue, at “beviserne” for, at Jorden er flad, har andre naturlige forklaringer.

Når man har lavet de rigtige eksperimenter – hvad end det handler om at finde masseødelæggelsesvåben i Irak eller måle Jordens kurve – og resultaterne modviser teorien, så må man forkaste teorien.

De to eksempler viser, at alle niveauer i samfundet kan blive ramt af konspirationsteorier. Nogle forbliver i undergrunden (f.eks. Flat Earth-teorien), mens andre bliver kollektive (f.eks. WMD-teorien). I alle tilfælde må vi forholde os til fakta og justere vores opfattelser af verden, efterhånden som vi bliver klogere. Det er fundamentet for al evidensbaseret sundhedsrådgivning, uanset om det handler om sundhed på individniveau eller på samfundsniveau.

0 0 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments