Hold hviledagen hellig

Det står i Biblen, at vi skal holde hviledagen hellig. Nu er danskerne godt nok et meget lidt kristent folk, og efterhånden kan vi ikke engang finde ud af at hvile ud en dag om ugen. Hvornår har du f.eks. sidst bare hvilet dig?

Hvornår har du sidst brugt en hel søndag bare på at hvile dig? Helt uden at arbejde – heller ikke husligt arbejde. Gud skelner næppe mellem arbejde, man får penge for og arbejde, som man ikke får penge for. Så heller ingen motion på den hellige hviledag. Ingen anstrengelse overhovedet. Bare ro.

Det er mit indtryk, at det vi moderne mennesker har sværest ved at gøre er ingenting. Hvis vi lægger os ned for at hvile os, så tænder vi straks for fjernsynet eller iPad’en. På den måde undgår vi, at syns- og høresanserne får hvile. Eller også falder vi i søvn. Søvn er selvfølgelig også en form for hvile, men den vågne, afslappede hviletilstand er en by i Rusland for de fleste danskere. Måske lige bortset fra, når vi ligger og steger i solen om solen eller i grillbaren (solcentret). Det er måske derfor, at solbadning er så overdrevet populært i Danmark – og måske derfor at så mange danskere bliver deprimerede, når solen er væk (og måske derfor at så mange får hudkræft, modermærkekræft og rynker…). Solen giver os en grund til at hvile os uden at sove og uden at gøre noget. Og nu er solen væk, så depressionens mørke kan begynde at sænke sig ned over de små danske hjem.

“We are not called human doings. We are called human beings.”
Jon Kabat-Zinn

Jeg foreslår, at du øver dig i at gøre ingenting. Sæt dig eller læg dig og forhold kroppen i ro. Lad være med at se noget, høre noget, gøre noget, tænke på noget. Start med 2 minutter og for hver søndag kan du øge med 2 minutter mere. Måske kan du dermed styre uden om vinterdepressionerne i den kommende sæson. Nogle sundhedsproblemer løses bedst ved ikke at gøre noget.

Nogen kalder det meditation. Men du kan også bare kalde det at gøre ingenting. Og bare være ligeglad. Eller som de kalder det ude i Vestjylland: at sidde-sidde.

Hvorfor er det sundt at hvile sig? Fordi krop og psyke har brug for perioder med fuldstændig ro for at restituere og undgå at brænde ud.

Tilmeld
Besked om