Hvad er sund mad?

Sund mad findes ikke. Det gør usund mad heller ikke. Men forskellige madvarer påvirker din sundhed på forskellige måder. Det er altså dig, der er sund/usund i forskellige grader og på forskellige områder – og ikke din mad. Din mad er blot en af mange faktorer, der påvirker din sundhed.

Jeg synes dog alligevel, at det ikke er helt forkert at tale om henholdsvis sund og usund mad. Så længe man er klar over, hvad det egentlig betyder.

Sund mad kan så defineres som mad, der i de fleste tilfælde øger spiserens sundhed på kort eller langt sigt.

Usund mad kan defineres som mad, der i de fleste tilfælde sænker spiserens sundhed på kort eller langt sigt.

Den form for mad, som det er sværest at kategorisere på denne måde, er mad, der giver en intens oplevelse af nydelse. At opleve eller føle nydelse er så tæt på essensen af sundhed, som man kan komme med mad og spisning. Ud fra det perspektiv, så er alle madvarer, som det er nydelsesfuldt at spise simpelthen sunde.

Med mange nydelsesfulde madvarer kan samtidig øge risikoen for sygdom på længere sigt, og det trækker så ned i den samlede sundhedsbalance. Og det netop det, der er: et spørgsmål om balancen mellem de kortsigtede nydelsesvirkninger og langsigtede virkninger på det fysiske helbred.

Det er min opfattelse, at det er holistisk sundt at tillade sig selv at spise lige præcis det, man har allermest lyst til af og til uden at skænke de langsigtede konsekvenser en tanke. Hver ting til sin tid – og nogle gange er det bare tid til nydelse.

Leave a Reply

Please Login to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of