Spis blodtrykket ned med salt

Der findes to slags salte i maden: natriumsalte og kaliumsalte. Den første øger blodtrykket. Den anden sænker det igen. Hvordan er saltbalancen i din kost?

Hvis du har fået konstateret forhøjet blodtryk hos din læge, så kan du have særlig stor effekt af at tage små skridt fra natrium til kalium. Det er nemlig især hos mennesker, der allerede har et forhøjet blodtryk, hvor det virker blodtrykssænkende at lave de rigtige udskiftninger.

“Jeg spiser selv så mange bananer, at der nærmest er umuligt for mit blodtryk at blive for højt, selvom jeg også nyder en pizza i ny og næ.”

Forhøjet blodtryk er en snigende sygdom, der ofte først kan mærkes, når det er for sent. Det vil sige, når du besvimer og falder til gulvet med en blodprop eller en hjerneblødning. Så det er en god idé at få målt blodtrykket regelmæssigt, især når man har rundet de 40 år.

En af de vigtigste årsager til forhøjet blodtryk er den kroniske ubalance mellem stress og ro, der efterhånden dominerer de fleste danskeres hverdag. Stress øger aktiviteten i det sympatiske nervesystem, og det øger blodtrykket. Ro øger aktiviteten i det parasympatiske nervesystem, og det sænker blodtrykket.

Hvis du vil have ro på, så er det ikke nok at gå til roning, men mindre du oplever roning som meget afslappende. Fysisk aktivitet er ganske vist godt for blodtrykket, men det skal være motionsformer, der ikke samtidig øger stress.

Nå, men tilbage til maden.

Begræns natrium

Tilsæt mindre salt til maden og spis mindre mængder af de saltholdige fødevarer. Væn dig til, at mad også kan smage af andet end salt. Læs næringsdeklarationen og skift til varer med lavere indhold af salt eller natrium. Nogle former for fastfood – f.eks. pizza og pommes frites – kan have et meget højt indhold af salt. Det samme kan kødpålægsvarer og salte snacks.

Det kan også hjælpe at skifte almindelig køkkensalt ud med SELTIN Mineralsalt i madlavningen. Her har producenten været så sundhedsvenlig at erstatte noget af natriumsaltet med kaliumsalt.

Øg kalium

Det afgørende er selve forholdet mellem natrium og kalium i din samlede kost. Du kan derfor sænke dit blodtryk uden at spise mindre natrium, simpelthen ved at spise mere kalium. Frugt og grønt er den bedste kilde til kalium. Især bananer er fra naturens side udstyret med meget kalium. Jeg spiser selv så mange bananer, at der nærmest er umuligt for mit blodtryk at blive for højt, selvom jeg også nyder en pizza i ny og næ.

Tal med din læge

Tal med din læge, inden du påbegynder ernæringsterapi mod forhøjet blodtryk, hvis du tager blodtrykssænkende medicin. Ernæringsterapi kan “risikere” at virke, og så tager du pludselig for meget medicin med risiko for for lavt blodtryk til følge.

Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments