Kategorier
Brændgaard Bloggen Frihedspressen Propaganda (abonnement) Propagandabloggen

Hvad er en antisemit egentlig imod?

Debatten om antisemitisme er blusset op i Danmark igen, nu hvor en jødisk gravplads i Randers er blevet udsat for hærværk.

Den sag er lige nu de to eneste tophistorier på DR.dk:

Men hvad er ‘antisemitisme’ egentlig? ‘Anti’ betyder at være imod. En ‘antisemit’ er imod ‘semit’. Så hvad er en ‘semit’? Ifølge Gyldendals Den Store Danske, så er ‘semitter’ en “fællesbetegnelse for de racemæssigt forskellige folk, der taler el. har talt semitiske sprog: assyrere, babyloniere, jøder, fønikere, arabere og etiopere“. En ‘antisemit’ kan derfor både være en, der er imod jøder, en der er imod arabere og en, der er imod både jøder og arabere, osv.

Jeg synes derfor, at vi skal holde op med at bruge den upræcise betegnelse ‘antisemit’ og i stedet spørge folk: Hvad eller hvem er du egentlig imod?

I den aktuelle debat tager man det tilsyneladende for givet, at en ‘antisemit’ er imod jøder. Man tager det også for givet, at en ‘antisemit’ er modstander af staten Israel, og at en jøde er tilhænger af staten Israel. Det er en anden kilde til begrebsforvirring: Mange jøder er harme modstandere af staten Israel. Disse jøder kalder sig selv for anti-zionister, uden at de altså er mindre jøder af den grund. På den anden side er der også mange tilhængere af staten Israel, der slet ikke er jøder. De er bare zionister.

Sammenblandingen af jøder som etnicitet, jødedom som religion og zionisme som israelsk nationalisme er så udbredt, at det er umuligt at kritisere Israel uden at blive beskyldt for at være tilhænger af Tysklands massemord på uskyldige jøder under 2. Verdenskrig. Det er en ganske absurd debat-situation.

Så hvad er en ‘antisemit’ egentlig imod? Ja, det kan den enkelte jo selv svare på, men der er altså flere valgmuligheder: jøder som etnicitet/race, jødedom som religion eller staten Israel.


Discover more from pB

Subscribe to get the latest posts to your email.

5 2 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from pB

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading