Bryd reglerne: Vejen ud af ortoreksi

Ortoreksi er en spise-, trænings- og/eller sundhedsforstyrrelse, som ca. 4 % af 15-34 årige danskere lider af, viser en ny undersøgelse ifølge DR.dk. Det skal nok passe. Vejen ud er at øve sig i at bryde reglerne.

Hvis man ser på alle danskere mellem 15 og 74 år, så er forekomsten af ortoreksi på 2 %. Det svarer ifølge Laila Walther fra Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade til alle dem, der har anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning i Danmark tilsammen. Der er omtrent lige mange kvinder og mænd, der bliver ramt af lidelsen.

Mennesker med ortoreksi er fanget af regler og tilstræber en invaliderende grad af kontrol over deres kost og træning. Første trin til at få det bedre er at indse, at man har et problem og finde intentionen om at blive fri af problemet. Dernæst kan man tage små skridt og eksperimentere med at bryde de rigide regler i retning af en ny, sund balance.

I den forbindelse kan det være godt at huske dette vigtige sundhedsråd fra François de La Rochefoucauld (1613-1680):

”At pleje helbredet med en regel, der er for streng, er en opslidende sygdom.”