Kategorier
Brændgaard Bloggen Frihedspressen Klassiker Propaganda (abonnement) Propagandabloggen

Bliv klog på propaganda

Noget af det vigtigste du kan uddanne dig i og blive klog på som bevidst samfundsborger anno 2019 er propaganda.

En af mine yndlingsjournalister Caitlin Johnstone skriver:

Real change won’t come until people rise up. People won’t rise up as long as they’re successfully propagandized. People will remain successfully propagandized until they evolve minds which can’t be manipulated. Our world will change when our relationship with narrative changes.

Propaganda bør især indføres som et obligatorisk fag på Danmarks journalistuddannelser. Det er vigtigt, at dem der har fingeren på aftrækkeren (dvs. tastaturet) er i stand til at spotte propaganda, så de kan blokere den på redaktionen, inden den når ud til os, folket.

Propaganda handler i dag især om at kontrollere de narrativer (store fortællinger), der styrer vores opfattelser af ‘det gode’ og ‘det onde’. Alle ikke-psykopatiske mennesker ønsker naturligvis at fremme det gode og bekæmpe det onde. Når først en sådan fortælling er solidt plantet, så sørger gruppetænkning og menneskets iboende ønske om at undgå kognitiv dissonans (indbyrdes modstridende opfattelser) for at forstærke og sprede opfattelsen og forsvare den mod kritik. Narrativerne skaber socialt fællesskab og giver en følelse af tryghed i en farlig verden. Hvis man nu ikke engang kan stole på dem, så falder verden fra hinanden, og den psykologiske proces ønsker de færreste mennesker at gennemgå frivilligt. Det ligger derfor indbygget i propaganda-narrativerne, at de er resistente overfor revolutionerende forandring.

Danmark har brug for kollektiv psykoterapi

Men hvad nu hvis en fortælling er baseret på løgn og bedrag? Hvad nu hvis fortællingens reelle formål er at motivere befolkningen til at gå med til noget, der faktisk er i modstrid med deres etik og interesser? Hvad nu hvis dit liv kan blive markant forbedret ved blot at ændre én af de fælles fortællinger, der styrer samfundet?

Ligesom en person kan have behov for kognitiv psykoterapi, så kan et helt samfund også have brug for det. Altså kollektiv, kognitiv psykoterapi. Det handler om at undersøge, udforske og udfordre de antagelser, der driver den adfærd eller skaber de følelser, der er skadelige for den enkelte og for fællesskabet.

Det er derfor vigtigt med radikal ytringsfrihed i et demokratisk samfund, hvor vi altid tør drøfte selv de mest fastlåste selvfølgeligheder. Det er vigtigt at vi – eller i hvert fald nogen af os – kan tænke ud af boksen og se på fakta og evidens med friske øjne. Så samfundets udvikling bliver drevet af oplysning og retfærdighed. Jeg kan godt lide at tænke, at jeg med denne hjemmeside bidrager en lille smule til det.


Discover more from pB

Subscribe to get the latest posts to your email.

5 1 stem
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from pB

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading