Kategorier
Brændgaard Bloggen Pensum Sundhed (abonnement) Sundhedsbloggen Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside Tabu

Derfor er homøopati ikke en del af holistisk sundhed

Mange sundhedsinteresserede går ud fra, at jeg er tilhænger af homoøpatisk medicin, når jeg arbejder med holistisk sundhed. Men det er jeg egentlig ikke. Og det er der flere grunde til.

For det første arbejder jeg med sundhedsfremme og ikke med sygdomsbehandling, selvom effektiv behandling og forebyggelse af sygdom naturligvis også vil fremme sundheden. Men sundhed er i sin essens noget andet end fravær af sygdom.

Der er faktisk foretaget flere videnskabelige undersøgelser af effekten af homøopatisk behandling, som viser, at homøopati virker bedre end placebo. Det kom bag på mig, da jeg opdagede det. Jeg begyndte derfor at granske undersøgelser for at finde en naturlig forklaring.

Den form for homøopati bør derfor retteligt kaldes alkohol-terapi, altså behandling med alkohol.

Grundprincippet i homøopatisk medicin er, at man tager et stof, der fremkalder symptomerne på sygdommen, hvorefter man fortynder stoffer så ufatteligt mange gange, at der i det færdige, homøopatiske præparat slet ikke kan spores noget af stoffet. Det princip strider imod al naturvidenskab, men man skal selvfølgelig altid have et åbent sind, især når randomiserede interventionsforsøg viser, at det virker.

Derfor virker homøopati – ikke

Som jeg læser forskningen, så virker homøopatisk medicin ikke på grund af selve den “magiske” fortynding i de homøopatiske produkter. Der er andre og helt naturlige årsager til, at homøopati kan virke, bl.a.:

  • Klassisk homøopati omfatter meget mere end blot at udlevere medicin. Der indgår også meget samtale, individuel interesse og omsorgsfuld opmærksomhed fra homøopaten. Det vil under alle omstændigheder kunne give gavnlige virkninger på mange helbredsproblemer.
  • De fleste kommercielle homøopatiske produkter, som du kan købe i helsekostbutikker osv., består reelt kun af alkohol. Homøopatisk behandling er derfor en stabil indtagelse af en lav dosis alkohol, som sikkert kan dulme mange symptomer og gøre, at man oplever, at man får det bedre. Den form for homøopati bør derfor retteligt kaldes alkohol-terapi, altså behandling med alkohol.
  • Den almene placebo-effekt af at tro på, at man modtager en effektiv behandling kan give en oplevelse af, at man får det bedre, ligesom troen i nogle tilfælde rent faktisk kan påvirke fysiologien. Men det vil i så fald være langt billigere at bede til Gud om helbredelse.

Disse andre årsager betyder, at det homøopatiske princip i sig selv fortsat er udokumenteret. Det vil kræve andre og meget mere kontrollerede forsøgsdesign, hvis den isolerede virkning af homøopati skal måles.

Men en ting er sikker: Homøopati er den anvendelse af alkohol, der medfører den største fortjeneste for producenten. Nu er det snart jul, så snup en lille snaps i stedet for. 🙂


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
4
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading