Samspillet mellem vægt, stress og spisning

Hvis du ønsker et varigt i stedet for et forbigående vægttab, så start med at gøre noget ved din stress, før du gør noget ved din kost.

Mange mennesker reagerer på kronisk stress ved at få øget appetit til at spise; større mængder, mere sødt, mere fedt og mere blødt. Når man spiser, som den stressede appetit dikterer, så stiger den samlede kalorieindtagelse. Konsekvensen er fedt- og vægtøgning.

OVERSPISNING SÆNKER STRESS

Man begynder dog ikke at overspise ved stress, fordi man ønsker at tage på. Man overspiser, fordi overspisningen dulmer stress via en række fysiologiske mekanismer. Herunder øget aktivitet i det parasympatiske nervesystem samt øget udskillelse af opioider i hjernen.

Når vægten stiger, så øger det i sig selv stress. Dels fordi det er fysiologisk stressende at veje for meget. Og dels som følge af de negative tanker og følelser, der opstår, når man ser på sin tykke krop. Og på grund af den dårlige samvittighed, man har over, at man spiser noget helt andet, end man ved, at man burde for at være slank. Hvis man så går på kur, så bevirker de rigide regler, forbud og påbud mentalt stressende i sig selv. Bare tankerne om kur er nok til at sætte gang i psykologiske stress-reaktioner. Den samlede konsekvens er, at man får mere lyst til at spise for meget, for sødt og for fedt, fordi lige netop den mad virker beroligende for nervesystemet.

BRYD DEN ONDE CIRKEL

Hvordan bryder man denne onde cirkel, inden den får vægten til at eksplodere? Første trin er at erkende, at overspisningen har en naturlige funktion, der sådan set er sund: reduktion af stress. Næste trin er så vidt muligt at eliminere alle negative tanker om den nuværende mad og vægt. Det er dumt at få stress af det, man gør for at stresse ned.

Tredje trin består af to dele: (1) Gør noget andet for at stresse ned end at spise. (2) Lav små, gradvise ændringer i din kost, som er så små, at de ikke forstyrrer stress-systemet. Og så er det ellers bare at lade tiden gå, indtil en ny balance med en lavere kropsvægt indfinder sig.

Lær mere om dette på uddannelsen til HOLISTISK KOST- OG SLANKECOACH og på DET HOLISTISKE SLANKEKURSUS.

Tilmeld
Besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments