Madsnob-guide fra dækfirma preller af på mig

Hvordan er det lige, at vi lod et dækfirma – Michelin – blive verdens førende guide i mad- og restaurantkvalitet?

Jeg har aldrig kunnet tage de der Michelin-stjerner seriøst. Jeg har i det hele taget aldrig kunnet tage fin gastronomi seriøst. Det virker som et gigantisk PR-stunt for at øge fortjenesten på mad. Det, man får serveret på en fin restaurant, er ganske lidt mad på meget store tallerkener. Eller også får man mange bittesmå retter i mærkelige glas og skåle. Det øger jo fortjenesten på råvarerne helt vildt!

OPSKRIFT PÅ ‘REJE I SKOV’

De fine restauranters fokus på ‘gode råvarer’ dækker over, at man faktisk ikke får noget særligt. Man får noget almindeligt serveret i et stort tomrum, hvorved det almindelige kommer til at fremstå mere tydeligt – og mere fint og ualmindeligt.

Sådan kan du lave din egen Michelin-middag:

  1. Gå i Fakta og køb en pose frosne rejer
  2. Tag den største tallerken du har
  3. Læg én reje midt på tallerkenen
  4. Læg nogle blade eller noget ukrudt langs kanten af tallerkenen
  5. Find på en fint navn til retten, f.eks. ‘Reje i skov’

Du kan også bruge den modsatte taktik:

  1. Gå i en legetøjsbutik og køb en lille dukketallerken
  2. Læg rejen på den og server
  3. Find på en fascinerende historie om rejen og giv retten et klingende navn, f.eks. ‘Canadisk Eksimoreje fra Urhavet’

Når mad, man er vant til at få serveret i større portioner, pludselig kommer i meget mindre portioner, så skærper det sanserne, og det giver et ‘gastronomisk’ indtryk – selvom det bare er fup.

Når det er sagt, så er gastronomisk servering faktisk en smart måde at spise på, hvis du vil slanke dig eller reducere madspild. Man forledes til at tro, at man er blevet utroligt mæt af næsten ingen mad. Og det er jo smart på flere måder.

Men altså når det kommer til mad- og restaurantkvalitet i min hverdag, så er jeg bedøvende ligeglad med, hvad der står den guide fra dækfirmaet. Jeg gider i det hele taget ikke høre på smagsdommere, da de jo kun udtaler sig om deres smag og ikke min smag.

Hvis du vil gå videre i udviklingen af din egen fine restaurant i dit hjem, så skal du selvfølgelig også have involveret et navn på et dækfirma. Michelin er optaget, så jeg foreslår Hankook i stedet for. Det er der faktisk et sydkoreansk dækfirma, der hedder.

0 0 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments