Kategorier
Brændgaard Bloggen Frihedspressen Klassiker Propaganda (abonnement) Propagandabloggen

Udeladelser: Derfor er det så svært at gennemskue propaganda

Det er mit indtryk, at udeladelser er den mest brugte propaganda-taktik – også nu i forhold til corona.

Det foregår på den måde, at man udelader alle informationer, der modsiger den historie, som man ønsker at formidle. Det skaber et falsk indtryk af enighed – f.eks. at alle eksperter er enige om et bestemt emne.

Udeladelser er samtidig den propaganda-taktik, som det er sværest at gennemskue, da det er svært at vide, hvad man ikke ved. Man opdager først udeladelser, når man selv opsøger andre kilder til information. Da langt de fleste danskere kun får nyheder fra de statsstøttede massemedier, og da ingen ønsker at bide den hånd, man bliver fodret af, så er det særligt let at slippe afsted med udeladelser i propagandakampagner, der involverer selve den danske stat. Man skal derfor se langt imellem de små pip i de almindelige medier, der vover sig til at stille forsigtige spørgsmål ved Moder Mettes coronapolitik. I det store og hele så har samtlige medier klappet hælene i, makket ret og formidlet de ønskede skræmmehistorier om corona.

Hvis man kun danner sig indtryk om verden gennem de statsstøttede nyhedsmedier, så er man efter min mening hjernevasket. Man er lige så hjernevasket som en tosset konspirationsteoretiker, der tror på hvad som helst, der ikke har været omtalt i mainstream-medierne, eller som der ikke er videnskabelig dokumentation. Det er ganske vist forskellige løgnehistorier, som de to grupperinger tror på, men ingen af dem er oprigtigt drevet af et ønske om at finde sandheden om det pågældende emne. Eller: Det, tror de måske, at de er, og det bliver så udnyttet af propaganda-magerne.

SANDHED: DEN STORE UDFORDRING

Sandheden – og især vejen til at opdage den – er ofte kaotisk, forvirrende og modsætningsfuld. Så er det meget lettere at vælge at tro på en færdiglavet sandhedsfortælling fra den ene eller den anden kilde. Det giver en form for tryghed, der ganske vist er falsk, men som ikke desto mindre er en rar følelse. Det er ligesom heroin; det føles godt, mens man tager det, men på længere sigt kan denne korteste vej til velvære være særdeles sundhedsskadelig. På samme måde er det med færdiglavede sandheder om verden. Vi ser det nu med corona. Vi har tidligere set det på talrige andre områder, bl.a. Irak, Syrien, 9/11 og global opvarmning.

Det er en af de største og mest oversete udfordringer for moderne mennesker: at søge sandheden om verden i propagandafyldt nyhedsstrøm.


Discover more from per Brændgaard (pB)

Subscribe to get the latest posts to your email.

5 1 stem
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard (pB)

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading