Selen mod corona: paranødder ved siden af håndspritten

Ny ernæringsforskning tyder på, at et højt indtag af mineralet selen kan gøre det lettere at blive kureret for CoVid-19. Så måske bør vi begynde at sætte en skål med paranødder ved siden at bøtten med håndsprit til vores gæster.

Kina er det land, der har både den laveste og den højeste selen-status i verden. Det er fordi, der er meget store forskelle i jordens indhold af dette mineral i forskellige regioner i det store land.

Tidligere forskning har vist, at mangel på selen gør, at virusser som f.eks. influenza A bliver mere farlige. Kosttilskud med selen har også vist sig at være fordelagtig ved virus-infektioner med bl.a. HIV-1 og hepatitis B. Forklaringen er, at selen spiller en central rolle i immunforsvaret og i at forhindre virus i at mutere til mere farlige former.

MERE SELEN = MINDRE CORONA-SYG

I en ny undersøgelse har forskere set på sammenhængen mellem selen i hår-prøver (som markør for selen-indtag fra kosten) og helbredelsesgrad af CoVid-19 i forskellige regioner i Kina. Forskerne fandt en statistisk signifikant sammenhæng mellem selenstastus og helbredelsesgrad i kinesiske byer udenfor Hubei, hvor der var data tilgængelig. Jo mere selen, des bedre chance for at blive rask igen, hvis man skulle få en CoVid-19-diagnose.

Da undersøgelsen er en observationsundersøgelse, så er det ikke muligt at konkludere, hvorvidt det højere indtag af selen er årsag til, at man lettere bliver helbredt for CoVid-19. Men det er helt sikkert også af andre årsager en dårlig idé at indtage for lidt selen.

Blandt de bedste kilder til selen i kosten i Danmark er torskerogn, paranødder, tun, blåmusling, havkat, sesamfrø, jomfruhummer, stenbiderrogn, østers, makrel, rødspætte og sild.

Selen findes også i de fleste multivitamin- og -mineral-kosttilskud samt i kosttilskud kun med selen og evt. enkelte andre mikronæringsstoffer.

Jeg spiser selv regelmæssigt flere af de gode madkilder til selen, plus jeg tager et multivitamin- og -mineraltilskud, der indeholder 50 mikrogram selen svarende til 91 % af det anbefalede daglige indtag. Og hvis jeg har haft corona, så er jeg i hvert fald blevet rask igen! 🙂

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments