Kategorier
Ernæring (abonnement) Ernæringsbloggen Indlæg Klassiker Sundhedspressen

Bør vi spise så lidt mættet fedt som muligt?

Det nye nummer af verdens førende ernæringsvidenskabelige tidsskrift, The American Journal of Clinical Nutrition, sætter fokus på spørgsmålet: Bør retningslinjer for folkesundhed anbefale, at indtaget af mættet fedt reduceres så meget som muligt? Ronald M. Krauss og Penny M. Kris-Etherton argumenter i en artikel for NEJ og i en anden artikel for JA, hvorefter de forsøger at formulere en konsensus. Tilgangen er interessant, da den viser, at ernæringsvidenskab i høj grad er en debatvidenskab og ikke en eksakt videnskab som feks. matematik.

Kraus og Kris-Etherton konkluderer, at det samlede kostmønster, som mættede fedtsyrer indtages i, har større betydning for hjertekar- og generel sundhed end indtaget af mættede fedtsyrer i sig selv. Det betyder, at sund kost faktisk godt kan indeholde en hel del mættet fedt, uden det behøver være skadeligt.

KOKOS, OST OG CHOKOLADE

Her er nogle eksempler på madvarer med et højt indhold af mættet fedt, som samtidig er sunde på anden vis:

  • Kokosnød (og kokosolie)
  • Paranød
  • Jordnød
  • Kakaobønne (og kakaosmør og mørk chokolade)
  • Ost
  • Probiotisk yoghurt
  • Kylling med skind
  • Kød

Det er nok især vigtigt at reducere indtaget af mættet fedt, hvis man har fået konstateret et farefuldt forhøjet LDL-kolesteroltal. Men selv det behøver man ikke ligge søvnløs med om natten, hvis man ikke samtidig har andre risikofaktorer for hjertekarsygdom. Det afgørende er nemlig den samlede risikoprofil, hvor mættet fedt og LDL-kolesterol blot er en lille brik i det samlede puslespil.

LDL-kolesterol kan endvidere også reduceres på andre måder end ved at spise mindre mættet fedt. Det hjælper f.eks. også at spise flere kostfibre, f.eks. i form af havregryn. Nogle mennesker er arveligt disponeret til for højt kolesteroltal, og de har ofte brug for at tage medicin livslangt for at holde kolesteroltallet i skak.

Men hvis du spiser flødesovs hver aften, drikker sødmælk til frokost hver dag og spiser rundstykker med tandsmør hver morgen, så er det nok en god idé at få tjekket kolesteroltallet. Kostændringen behøver heldigvis ikke omfatte, at du holder op med at spise og drikke det, som du godt kan lide. Du kan også både bare nyde det du spiser noget mere og derved blive hurtigere mæt og tilfreds, hvorved den samlede mængde falder spontant. Flere veje kan føre til det samme mål, og små skridt kan lede til store sundhedsmæssige forbedringer – bl.a. fordi de små skridt er lettere at efterleve i praksis på langt sigt. Og når det drejer sig om forebyggelse af denne type sygdomme, så har små ændringer i de daglige vaner over mange år enormt stor betydning.


Discover more from per Brændgaard (pB)

Subscribe to get the latest posts to your email.

5 1 stem
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x