Kategorier
Brændgaard Bloggen Coronabloggen Pensum Sundhed (abonnement) Sundhedsbloggen Sundhedspressen Sundhedspressen: Forside Tabu

Coronaen har forvredet vores opfattelse af sundhed

Hvis man lader sin sundhedsopfattelse påvirke af medierne, så vil man nu tro, at coronavirus/CoVid-19 er det eneste sundhedsproblem, man kan blive ramt af.

Når jeg går medierne igennem for de seneste måneder, så har der stort set ikke været skrevet om andre sundhedsemner end corona. Man kan mene, hvad man vil om corona, men de sundhedsproblemer, der var før coronaen, er her jo nok også stadigvæk. Er det ikke på tide, at medierne får et mere nuanceret syn på sundhed igen?

Og hvordan mon al det fokus på coronavirus har påvirket vores sundhed på andre områder? Hvis vi tror, at sundhed nu kun handler om at sidde alene hjemme i isolation, så er det jo fristende at både overspise, oversidde og udvikle gevaldig mangel på krammehormonet oxytocin. Konsekvensen af det er øget forekomst af overvægt, type 2-diabetes, stress og mentale problemer. Stressen og de mentale problemer bliver yderligere forværret af den særdeles usikre livssituation, som coronaen har skabt for mange af os. Og når man så oven i det ikke tør bestille tid til behandling og rådgivning af frygt for coronasmitte, så er det svært at undgå en epidemi af usundhed og sygdom.

VIRUS-SUND ELLER SOCIALT SUND?

Et sundhedsvidenskabeligt vigtigt og overset spørgsmål er: Hvad er værst – at blive smittet med coronavirus eller at leve i social isolation? Spørgsmålet er vigtigt at stille både for sundhedsforskere og for os selv individuelt. Vi kan heldigvis indenfor lovens rammer stadigvæk bevæge os nogenlunde frit omkring og nogenlunde omgås dem vi ønsker på de måder, som vi ønsker. Måske er det på tide, at vi opdager, at vi faktisk slet ikke er så ufrie endda. Vi er faktisk stadigvæk frie til at kunne pleje og udvikle både vores fysiske, mentale og sociale sundhed – alene og sammen med hinanden.

Du kan stille dig selv spørgsmålet og selv vurdere, hvornår det er værd at løbe en risiko for smitte af hensyn til din samlede sundhed. Hvis du f.eks. har en kronisk lungesygdom, så kan det være, at risikoen for smitte gør, at det er klogt at vægte social isolation over social sundhed. Hvis du derimod er ung, rask og velernæret, så kan for meget isolation hurtigt gøre langt mere skade end gavn for den samlede sundhed og fremtidige sygdomsrisiko. Det er et individuelt spørgsmål, som du kun selv og evt. med råd fra din læge kan vurdere.


Discover more from per Brændgaard

Subscribe to get the latest posts to your email.

0 0 stemmer
Brugervurdering
0
Du er hjerteligt velkommen til at kommentere.x
()
x

Discover more from per Brændgaard

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading