Kategorier
Ernæringsbloggen Gratis Indlæg/Post SPG Sundhedspressen

Ernæring i varmen: Spis salat til pølserne

Danmark er i dag ramt af en hedebølge. I hvert fald her i København, hvor jeg befinder mig. Samtidig er min datter blevet student og på den traditionelle druktur i lastbil fra hjem til hjem. Det har fået mig til at filosofere over ernæring i varmen.

Annonce:

Drikkevarer med alkohol er, som de fleste heldigvis ved, et dårligt valg, når tørsten melder sig i varmen. Problemet med alkohol er, at det er vanddrivende. De fleste alkoholdrikke indeholder selvfølgelig også vand, men alkoholen kan hurtigt uddrive mere vand fra kroppen, end der bliver tilført fra f.eks. rosé. Hvis du vil drikke alkohol i varmen, så vælg drikke med lav alkoholprocent og/eller husk at drikke rigelig med vand eller andre alkoholfrie drikke indimellem. Og vær på vagt for, at den øgede tørst i varmen ikke får dig til at drikke for meget alkohol, hvis du slukker tørsten i øl eller Somersby.

De fleste danskere spiser meget mere salt, end de har brug for, så det er sjældent nødvendigt at tænke ekstra meget på det i varmen. Men hvis din sædvanlige kost kun indeholder små mængder salt, så bør du måske tilføre nogle ekstra saltholdige madvarer. Det kan f.eks. være i form af salte nødder eller andre snacks.

Varme har den virkning på mig, at jeg mister appetitten og lysten til at bevæge mig. Det er sådan set hensigtsmæssigt at reducere den fysiske aktivitet, når det er meget varmt. Det forebygger overophedning og dehydrering. Og hvis du er nødt til det, eller hvis du faktisk kan lide at bevæge dig i sommervarmen, så husk at drikke endnu mere vand og spise endnu mere salt.

Det er generelt en god idé at holde øje med mængden af urin og farven på urinen. Hvis der begynder at gå lang tid mellem dine toiletbesøg, og hvis urinen er mørkegul, så er det et tegn på, at du er ved at blive dehydreret. Man skal ikke være særligt meget dehydreret, før det kan mærkes i form af nedsat præstationsevne og hovedpine.

SOL ER NÆRING

Det er ikke kun salt i form af natrium, der bliver mistet gennem sved. Kroppen mister også kalium, så sørg for at få nok af det. Det får du fra kartofler, grøntsager og frugt. Så spis masser af salat til grillpølserne. Kartoffelsalat er også god næring i sommervarmen.

Ligesom man kan betragte kram som næring, så kan man også betragte sol som næring. Solens stråler sætter gang i dannelsen af D-vitamin i huden, og solens omsluttende varme kan også virke som en slags kram, der sætter gang i hjernens dannelse af det berolige og healende hormon oxytocin. Dette hormon er også nødvendigt for optagelsen af næringsstoffer i tarmen. Men lad være med at overdrive solen. For meget sol kan som bekendt både give kræft og rynker.

Annonce:
0 0 votes
Brugervurdering
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x