Stor bevidsthed kræver små skridt

Ligesom små skridt kræver stor bevidsthed, så kræver stor bevidsthed også små skridt.

Stor bevidsthed (ret mindfulness) omfatter en fokuseret opmærksomhed på det nuværende øjeblik. Der er hele tiden et nyt øjeblik. En ny mulighed for at tage et lille skridt og vælge noget lidt anderledes, end man plejer. Et nu ad gangen. Et lille skridt ad gangen.

Stor bevidsthed leder til den eksistentielle indsigt, at der ikke er andet i livet end små skridt. Det har potentielt konsekvenser, der rækker langt videre end kostændring og vægttab. Men man kan jo f.eks. starte med at bruge livsstilsændring og vægttab med små skridt som en spirituel udviklingsvej, inden man evt. tager den videre til andre områder af tilværelsen.

Vejen til at opnå stor bevidsthed er simpelthen at beslutte sig for at være opmærksomt nærværende i ét fokus ad gangen fra øjeblik til øjeblik. Den mest basale form for meditation til udvikling af stor bevidsthed er åndedrætsmeditation. Det går ud på at fokusere helt opmærksomheden på åndedrættet fra øjeblik til øjeblik. Én indånding ad gangen. Én udånding ad gangen. Og give slip på tankerne om tidligere kommende ind- og udåndinger. Og gå endnu dybere i koncentrationen på hver eneste lille bitte del af den aktuelle ud- eller indånding. Og de korte pauser mellem ind- og udånding. Når sindet går i dyb koncentration på små skridt på den måde, så ændres sindstilstanden og man kan opnå meget frydefulde indre tilstande.

SMÅ SKRIDT MED GOD ETIK

Ret mindfulness kræver desuden en etisk bevidsthed, ligesom små skridt i retning af øget sundhed kræver en sundhedsmæssig bevidsthed. Den etiske bevidsthed i ret mindfulness er kærlig-venlighed. Det er den spirituelle, ubetingede kærlighed. I vores kristne kultur kender vi det som næstekærlighed. Det er den kærlighed, der er helt uden begær og seksualitet, og som ønsker det bedste for den anden uden at forvente at få noget igen.

Forkert mindfulness er nærvær uden ordentlig etik. Det kan styrke evnen til at forvolde skade og udøve ondskab. Det er derfor vigtigt altid at have etikken med i den spirituelle praksis, så det ikke bare bliver ren mental træning med henblik på at blive supergod til at koncentrere sig. Om du finder den rette etik i buddhisme, kristendom, humanisme eller noget helt fjerde har mindre betydning. Forskellige fingre fra forskellige hænder på forskellige mennesker kan pege på det samme mål. Det er målet, der er vigtigt – ikke fingrene der peger på målet.

Tilmeld
Besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments