Bevidsthed – Den mest oversete faktor i sundhed

Sundhed er en tilstand af optimalt fysisk, mental og social velvære. Det kræver en ganske veludviklet bevidsthed at mærke graden af velvære i de tre dimensioner; krop, sind og relationer.

Sundhedsfremme bør derfor altid starte med bevidsthedsfremme. Først når man kan mærke, hvor godt eller dårligt man har det, er man i stand til at identificere, hvor sundheden halter. Sundhedsbevidsthed har også fundamental betydning for, at man kan måle udvikling i sundhed over tid.

Da moderne mennesker tilsyneladende har en stor frygt for at være bevidste, så opstår der alternativer, der kalder sig sundhed, men som reelt er totalitær, fascistisk kontrol i humanistisk camouflage. Når mennesker ikke vil se indad, så bliver de forført til at opdage det i det ydre, som de reelt kun kan se i det indre. Det er et ganske avanceret sundhedsbedrag.

Hvis du ikke kan eller vil mærke, hvordan du har det, så bliver du forfalden til ydre målinger af din “sundhed”. Der er som sådan ikke noget i vejen med at måle vægt, fedtprocent, blodtryk, grøntsager, skridt, kondital eller kolesterol, så længe man har klar over, at det ikke er sundhed, man måler. Sundhed kan i kraft af WHOs originale definition kun måles i det indre. Det er en indre oplevelse, en følelse, en tilstand, som kun den enkelte selv kan erfare og opleve med sin bevidsthed.

Hvis den bevidsthed af en eller anden grund er slukket eller rettet andre steder hen, så ved man ikke, hvor sund man er. Man er derfor nødt til at have det rigtig skidt, før man mærker, hvordan man har det. Og så er det måske snarere sygdom og ikke sundhed, at man mærker. Sygdom skal selvfølgelig behandles så godt som muligt, men sygdomsbehandling er noget helt andet end sundhedsfremme.

Når jeg har klienter i sundhedsvejledning, så starter jeg altid med at sikre mig, at deres bevidsthed er så tilstrækkeligt udviklet, at de er i stand til at mærke, hvordan de har det. Hvis den ikke er det, så guider jeg dem til simple meditationsøvelser, som de skal udføre dagligt. De kan så komme tilbage, når de er i stand til at vurdere på en skala fra 0 til 10, hvor godt de har det i de tre dimensioner: krop, psyke og relationer. Hvis man tænker sig til svaret i stedet for at mærke det, så er det snyd.

Det er umuligt at hjælpe et menneske til at udvikle sundhed, hvis personen ikke ønsker at være sundhedsbevidst.

0 0 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments