Mysteriet om CoVid-19

CoVid-19 står for Corona Virus Disease 2019. Det er altså navnet på den sygdom, der opstår, når man er blevet inficeret med det nye coronavirus, der blev opdaget i 2019. Det er efter min vurdering den hidtil mest mystiske sygdom i den medicinske historie.

SYGDOM UDEN SYMPTOMER

CoVid-19 er, så vidt jeg ved, den første sygdom i historien, som man kan fejle helt uden symptomer. Selv anerkendte lægevidenskabelige tidsskrifter bruger nu diagnosen CoVid-19 om symptomfrie personer, hvis de er testet positive i en såkaldt coronatest. Deres eneste symptom er svaret fra en vatpind eller en blodprøve.

Selv indenfor HIV/AIDS-området definerer man det først som AIDS, hvis folk rent faktisk har et konkret tegn på sygdom. Indtil da er man “kun” HIV-positiv. Sådan er det åbenbart ikke med corona/CoVid-19. Vi ser det også på skiltene til testcentrere rundt omkring i landet, hvor der står, at man kan blive “testet for CoVid-19”.

Og her var vi mange, der gik og troede, at fravær af symptomer på sygdom var selve definitionen på at være rask.

Denne sammenblanding af risikofaktorer for sygdom (f.eks. virus) og den faktiske sygdom (f.eks. lungebetændelse) er en af de mest basale fejl, som man kan foretage indenfor medicin. Det er en fejl, som medicinalindustrien elsker – da de så får flere kunder – og som alle seriøse læger tager afstand fra. Risikoen er, at man sygeliggør en normal, ufarlig tilstand, og denne unødvendige sygeliggørelse kan reducere sundheden hos raske mennesker.

SAMMENBLANDING AF RISIKOFAKTORER OG SYGDOM

Lad mig illustrere forskellen på risikofaktorer for sygdom og de faktiske sygdomme fra andre, mere velkendte områder.

Risikofaktor: for højt kolesteroltal. Sygdom: blodprop. Realitet: kolesteroltallet kan sagtens være “for højt” helt uden symptomer, og uden der nogensinde opstår nogen blodprop; det afhænger bl.a. af den samtidige tilstedeværelse af andre risikofaktorer for blodprop.

Risikofaktor: overvægt. Sygdom: type 2-diabetes. Realitet: vægten kan sagtens være for høj, uden at der opstår diabetes; det afhænger bl.a. af den samtidige tilstedeværelse af andre risikofaktorer for den sygdom. En overvægtig person kan f.eks. reducere sin risiko for at udvikle type 2-diabetes ved at øge omfanget af fysisk aktivitet, også selvom aktiviteten ikke medfører noget fald i kropsvægten. Det er fordi, fysisk aktivitet har diabetes-forebyggende virkninger, der er uafhængige af kropsvægten.

Risikofaktorer: for højt blodtryk. Sygdom: hjerneblødning. Realitet: en enkelt måling af blodtrykket betyder ikke nødvendigvis, at blodtrykket generelt er forhøjet, da blodtrykket er meget påvirkeligt af den aktuelle stress-tilstand. Under alle omstændigheder så er forhøjet blodtryk som regel helt uden symptomer og som fænomen noget fundamentalt andet end at blive ramt af en hjerneblødning.

ÅRSAG SOM SYGDOM

Når man betegner enhver person, der er testet positiv for corona som en CoVid-19-patient, så betegner man den påståede årsag (det nye coronavirus) som sygdommen. Det ser man ikke indenfor andre områder, hvor der er en skarp adskillelse mellem årsager og sygdomme.

Stole, smør og sukker kan føre til diabetes, blodpropper og huller i tænderne i tænderne, men ikke nødvendigvis og årsagerne (stole, smør og sukker) er noget andet end sygdommene (diabetes, blodprop og karies).

Når man ikke kan sætte lighedstegn mellem årsager og sygdom, så skyldes det bl.a., at der stort set altid er en lang række andre faktorer, der har betydning for, om tilstedeværelse af en risikofaktorer medfører sygdom eller ej. Stillesiddende arbejde kan modvirkes af løbeture. Smør kan modvirkes af rapsolie. Sukker kan modvirkes af tandbørste. Eksempelvis og så videre.

Det er ikke raketvidenskab. Det er logik og sund fornuft, at det er sådan. Hvorfor er det så anderledes med corona (årsag) og CoVid-19 (sygdom)?

Det mest oplagte svar er, at corona er organiseret, overtalende kommunikation (dvs. propaganda), der ikke søger sandheden, men i stedet prøver at overbevise os om noget bestemt. Et af de mest udbredte tricks indenfor propaganda er framing og udeladelser.

At sammenblande corona og CoVid-19 er framing. At udelade information om immunforsvarets rolle i sammenhængen mellem årsag og sygdom ved infektion er udeladelse af vigtig information.

Jeg ved ikke, hvorfor de gør det. Jeg kan blot iagttage, at det foregår i stor stil – både i den videnskabelige og den journalistiske litteratur om corona/CoVid-19.

5 1 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments