Er corona en dumhedsteori?

Det modsatte af en konspirationsteori må være en dumhedsteori.

Mange tror, at der ikke findes konspirationer (sammensværgelser). Det er tilsyneladende især noget, de lærer på journalistskolen, at alle teorier om sammensværgelser er ren fantasi. Selvom det repræsentative demokrati er baseret på konstante sammensværgelser om at få flest mandater i Folketinget – og på sammensværgelser internt i de mandat-givende partier om at få mandat-magten og holde på den.

Mange tror også, at der ikke findes konstruerede narrativer (store fortællinger), da alle store fortællinger er der, fordi de udtrykker den reneste sandhed om verden. Selvom narrativer og deres konstruktion (og dermed mulighed for dekonstruktion og rekonstruktion) er noget af det mest veldokumenterede i den samfunds- og humanvidenskabelige forskning. Det er også noget af det, som man tilsyneladende ikke lærer på journalistskolen i dag.

Mange tror endvidere, at begrebet systemkritik slet ikke findes i ordbogen længere. Systemkritik var noget, som hippierne gjorde i 1960’erne og 1970’erne, og som samfundet voksede fra i 1980’erne. Selvom systemisk teori er en meget veldokumenteret metode til at forstå både samfund, grupper og individer.

Da jeg gik i gymnasiet i Silkeborg i 1980’erne talte man om ‘de intellektuelle’, der kritiserede samfundet. I dag har reality-stjerner taget deres plads i den offentlige debat.

Det er da vist en dumhedsteori

Hvis folk har så meget imod konspirationsteorier, systemkritik og dekonstruktion af de herskende narrativer, så lad os da begynde at tale om modsætningen til dette: dumhedsteori. En person, der benægter at konspirationer kan forekomme, eller at nogle mennesker kan finde på at lyve og bedrage for at få magt eller penge, må betragtes som en dumhedsteoretiker.

Lad mig definere begrebet mere præcist. En dumhedsteori er en teori om, at alle mennesker har lige lav intelligens, så det er umuligt for nogen med højere intelligens at snyde og bedrage andre med lavere intelligens. En dumhedsteoretiker tror, at alle er så dumme, og de ikke kan finde ud af at snyde og bedrage, så vi kan derfor stole trygt på, at alt hvad de fortæller os er sandt. Alle uregelmæssigheder skyldes tilfældigheder, fejl og/eller inkompetence.

Er du en dumhedsteoretiker?

Her er nogle eksempler på dumhedsteorier:

 • Kroppen kan ikke finde ud af at bekæmpe virus og bakterier.
 • Virus kræver altid medicin og vaccination.
 • Immunforsvaret spiller ingen rolle i kampen mod virus.
 • Det er umuligt at styrke immunforsvaret med kosttilskud.
 • Bill Gates er en velgørende rigmand, der vil bruge hele sin formue på at hjælpe menneskeheden.
 • Donald Trump opfører sig dumt og siger dumme ting, fordi han er dum.
 • Bygning 7 kunne falde i frit fald, selvom det ikke blev ramt af noget fly.
 • Nogle dage og steder virker tyngdekraften bare ikke, som den plejer.
 • Det er helt tilfældigt, hvis alle centrale magtpositioner er besat af zionister.
 • USA har ikke været på Månen siden, fordi de kom til at smide teknologien ud.
 • Råbåndene med optageler af månelandingen findes ikke længere, fordi nogen ved en fejl kom til at overspille dem.

5 1 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments