Kram dig fri for corona

Corona kan betyde mindst to forskellige fænomener, som kram kan modvirke: corona som virus og corona som fascisme.

Corona som virus

For det første kan corona betyde et virus, der kan fremkalde alvorlig sygdom i kroppen, hvis immunforsvaret ikke når at bekæmpe det, før det sætter gang i en storm af inflammation i kroppen. Kram øger på den anden side hjernens naturlige dannelse af det anti-inflammatoriske hormon oxytocin, der således kan bekæmpe følgevirkningerne af en infektion. Vi bør ud fra det perspektiv derfor ikke reducere men derimod øge omfanget af kropslig nærkontakt for at holde oxytocin-dannelsen oppe i denne tid.

Hvis du ikke har nogen mennesker at kramme med, så kan en hund eller kat være en udmærket erstatning, hvis du er til kæledyr. Ligesom varme bade også sætter gang i oxytocin.

At kramme er dog langt fra det eneste, man kan gøre rent ernærings- og livsstilsmæssigt for at bekæmpe inflammation. Det hjælper bl.a. også at spise masser af fiskeolie (omega-3) og bær, ligesom det hjælper at undgå overdrevet motion, da det virker pro-inflammatorisk.

Corona som fascisme

For det andet kan corona betyde camouflage for fascisme, der kan fremkalde alvorlig sygdom i samfundet, hvis folket ikke når at vågne op, før det har sat sig som en kronisk samfundsorden. Kram er en måde at protestere fredeligt mod fascismens forsøg på at overtage magten. Det er en stille, kærlig revolution. Når politiet kommer, så tilbyder vi dem et kram i stedet for en knytnæve. Så ved de ikke, hvad de skal stille op med os, da systemet er designet til at bekæmpe vold og ikke til at bekæmpe kærlighed og medfølelse.

Her er der god inspiration fra de tibetanske, buddhistiske munke, der efter at været holdt som fanger og efter at have været blevet tortureret af kinesiske fangevogtere, som største bekymring havde, at de var lige ved at miste deres medfølelse med fascisterne. Den spirituelle kærlighed er uden betingelser, ligesom Jesus’ budskab om næstekærlighed, der også omfatter fjendekærlighed. Det er ikke let, men vi kan have det som intention og øve os hver dag på at elske alle mennesker, fordi de er mennesker og dermed en del af vores fælles åndelige bevidsthed, og ikke nødvendigvis for det de gør.

Når vi krammer med vores fjender, så opdager både vi selv og vores fjender, at vi er forbundet på et dybere plan. Det kan reducere fjendtligheden hos alle parter, så vi bedre kan arbejde hen mod fælles, fredelige og retfærdige løsninger på tidens udfordringer. Det kan transformere fjender til venner – og selv den største psykopat kan formentlig krammes til at mærke en smule empati og medfølelse ved at ligge i 20 minutter i midten af et stort gruppekram med en flok frihedselskende hippier. Skal vi ikke prøve? 🙂

Tilmeld
Besked om
2 Comments
ældste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments
Joachim
Joachim
mandag, 14 september 2020, 15:07 15:07

Okay, nu blev jeg så endeligt overbevist om, at du er fuldstændigt cuckoo, Per.