Konspirationsteorier forhindrer fri debat

Det, vi helt forventeligt ser udfolde sig nu, er, at alle der kritiserer det herskende narrativ om corona bliver beskyldt for at være ‘konspirationsteoretikere’. Men hvem er det egentlig, der er konspirationsteoretiker her?

At beskylde nogen, man er fagligt eller politisk uenig med, for at være ‘konspirationsteoretiker’ er en måde at undgå direkte, fri debat med modparten.

Dem, der nu beskylder andre for at være konspirationsteoretikere, bruger de samme typer ikke-argumenter, som de mener, at ‘konspirationsteoretikerne’ bruger. Det er derfor en skyttegravskrig mellem to grupperinger af ‘konspirationsteoretikere’, da anvendelse af det begreb i en debat altid har til formål at stoppe debatten ved at håne og latterliggøre modstanderen uden at forholde sig til substansen i sagen.

Hvis det ikke var fordi, at det var imod ytringsfrihed, så ville jeg foreslå, at det at beskylde et andet menneske for at være ‘konspirationsteoretiker’ bliver kategoriseret som hadtale, så disse ødelæggere af demokratiet kan retsforfølges og straffes ligesom racister kan.

Strategien med at beskylde nogen for at være konspirationsteoretiker blev formuleret af CIA i 1967. Den går i hovedtræk ud på følgende:

  1. Afvis enhver kritik af det du mener som grundløs. Henvis til autoriteter og sekundære kilder i stedet for at bruge rigtige beviser og saglige argumenter.
  2. Giv onde kræfter og dine politiske modstandere skylden for at stå bag kritikken af det, du tror på. Dengang var det kommunisterne. Nu er de onde nogle andre.
  3. Beskyld dine modstandere for at tro på teorier, der er uden beviser.
  4. Beskyld dine modstandere for at have politiske eller økonomiske, skjulte motiver.
  5. Beskyld dine modstandere for at være hastige, unøjagtige og forblændet af deres egne teorier.
  6. Påstå at hvis der virkelig var en konspiration, så ville den ikke kunne skjules – og ignorer at det du selv prøver på nu måske netop er at skjule en konspiration.
  7. Beskyld dine modstandere for at være lokket af en form for intellektuel stolthed, der har fået dem til forelske sig blindt i én bestemt teori og blankt afvise alle andre forklaringer.

Er det ikke på tide, at vi bryder fri af dette CIA-greb og får genskabt den frie, demokratiske debat, som Danmark engang var så kendt for? Til det formål har vi brug for nye medier, nye forsamlingshuse og en ny ånd af venlig uenighed.

Du kan læse mere om forskning i konspirationsteorier og propaganda i min bog Frihedens Pris – Er du så fri, som du tror? I den bog går jeg især i dybden med 9/11, der på mange måder minder om det, vi ser nu med coronaen. Det er i dag 19 år siden, at USA blev angrebet af terrorister, og ‘krigen mod terror’ blev startet. Evidensgrundlaget for den krig er mildest talt skrøbeligt, men det er umuligt at debattere, da man så bliver beskyldt for at være ‘konspirationsteoretiker’. Den tragiske konsekvens af det har været er, at danske soldater er døde og lemlæstede i en krig, der sandsynligvis er baseret på verdenshistoriens næststørste bedrag.

Se selv. Tænk selv. Døm selv.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments