Ernæring mod CoVid-19: Her er de bedste kostråd

Der er nu begyndt at dukke videnskabelige publikationer op, der sætter fokus på ernæring og kost i forebyggelsen og behandlingen af CoVid-19. Her er 8 evidensbaseret kostråd mod CoVid-19.

Usund kost har et højt indhold af mættet fedt, tilsat sukker og andre raffinerede kulhydrater. Det øger ikke kun risikoen for fedme, hjertekarsygdom og type 2-diabetes; det kan også give øget risiko for alvorlig CoVid-19-sygdom og -senvirkninger.

Usund kost sætter det basale immunforsvar på overarbejde på en måde, der kan føre til kronisk inflammation i kroppen. Usund kost svækker samtidig det mere dynamiske immunforsvar, så kroppen reagerer mindre effektivt på virusser. Det skyldes ikke kun det høje indhold af belastende stoffer i usund kost, men også at denne kostsammensætning indeholder for lidt af de vitaminer, mineraler og essentielle fedtstyrer, der styrker immunforsvaret.

Optimal ernæring er den direkte modgift til det nye coronavirus: det styrker immunforsvaret, så virusset bliver nedkæmpet, inden det når at skabe for meget inflammation, og optimal ernæring bekæmper inflammationen direkte. Det har betydning både i forhold til den akutte infektion og i forhold til senfølger.

Det er i hovedtræk konklusionen i artiklen The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term consequences i Brain Behav Immun juli 2020 af Michael J. Butler og Ruth M. Barrientos.

8 kostråd mod corona

Når nogle mennesker tilsyneladende bliver alvorligt syge af CoVid-19, så skyldes det en voldsom cytokin-storm. Det er den biokemiske årsag til den voldsomme inflammation (betændelse). Man ved fra andre virusinfektioner, at mennesker med lav kronisk inflammation får mere milde sygdomsforløb.

Det er vigtigt for alle som minimum at indtage, hvad der svarer til den anbefalede daglige indtagelse af de vitaminer og mineraler, der er involveret i immunforsvaret. Jo ældre man bliver, des vigtigere er ernæringen for immunforsvaret, og det bliver nødvendigt med højere doser.

Sådan starter forfatterne bag artiklen COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation, og de går videre til at anbefale otte konkrete tiltag for at optimere ernæringen før, under og efter eventuel smitte med det nye coronavirus:

  1. Spis fiberrig, varieret kost, så de sunde, immunstyrkende bakterier i tarmen får den nødvendige næring
  2. Spis meget frugt og grønt
  3. Spis/drik mange polyphenoler, da de har vist sig at kunne bekæmpe virus, f.eks. fra bær, te og rødvin
  4. Spis mange fede fisk inkl. mindst 2-4 g omega-3 pr. dag (det kan kræve kosttilskud)
  5. Tag 1-2 gram C-vitamin som kosttilskud pr. dag, hvis du er svækket
  6. Tag 125 µg D-vitamin som kosttilskud pr. dag, hvis du er sårbar og ønsker at booste dit ernæringsmæssige forsvar mod CoVid-19
  7. Tag 30 mg zink som kosttilskud pr. dag
  8. Kobber og andre mikronæringsstoffer kan også spille en rolle; tag et godt multivitamin- og -mineraltilskud som basis

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments