I gamle dage havde vi ytringsfrihed – nu har vi Facebook

Kan I huske i gamle dage, hvor man kunne sige, hvad man vil til sine venner og uvenner – og være sikker på at informationen nåede frem til dem?

Sådan er det ikke længere. Nu foregår det mest af vores sociale interaktion på Facebook. Ingen tør jo mødes i den fysiske verden længere, da den er blevet inficeret af et farligt dræbervirus. Så det sociale liv foregår nu i endnu højere grad på de sociale medier.

Jeg er lige nu i facebook-fængsel. Det betyder, at jeg er blokeret fra at skrive opslag og kommentarer. Facebook har krænket min ytringsfrihed med den begrundelse, at jeg tidligere har skrevet to opslag, der overtræder deres politik. Deres politik er, at man ikke må poste noget, som Facebook (og dem der kontrollerer Facebook) ikke bryder sig om.

Dertil kommer Facebooks såkaldte uafhængige fakta-tjekkere, som også bare er censur. Meget få fæmomener i verden er urokkelige fakta og objektive sandheder. Næsten alle fænomener og “sandheder” er et spørgsmål om sandsynlighed, og den kan gå op eller ned afhænger af beviser og argumenter. Det eneste man kan gøre er at søge sandheden – og blive ved og ved og ved og ved og ved. Facebook forhindrer den frie strøm af beviser og argumenter via deres kunstige intelligens (eller sidder der mon også rigtige mennesker bag deres skærme?), der kontrollerer fakta.

Og det er så bare den synlige krænkelse af ytringsfriheden. Den usynlige består i, at Facebook bestemmer hvem der skal kunne se hvad af det, man skriver og deler. Man opdager ikke selv denne skjulte blokering, og man bliver ikke gjort opmærksom på den. Men det er en smart måde, hvor systemet kan justere op og ned på tilgængeligheden af informationer, mens alle oplever, at de kan ytre sig frit, mens de reelt er blevet iført en usynlig mundkurv. Det er en genial måde at pasificere dissidenter. Den mest effektivt pasificerede dissident er den, der tror, at han stadigvæk er en modig og effektiv kriger for sandhed og frihed.

Alle sociale medier er i risiko for denne kontrol. Også dem der tilsyneladende reelt har ytringsfrihed nu. Når som helst kan ejerne af de tilsyneladende frie sociale medier få et tilbud, som de ikke kan sige nej til, hvorefter der kommer en måske skjult ejer, der indfører en skjult kontrol.

Der er ingen anden udvej end at vende tilbage til den virkelige, fysiske verden, hvor mennesker mødes ansigt til ansigt uden mundkurv og udveksler information og argumentation. Vi skal have genetableret forsamlingshusene og højskolerne som steder, hvor mennesker mødes til fri debat. Al form for online information og dialog kan overvåges og kontrolleres. Specielt folk der beskæftiger sig med magt- og systemkritik bør efter min mening ikke bruge de populære sociale medier til det formål. Hvis internettet skal bruges, så skal det foregå via systemer, som man har 100 % kontrol over selv og altid kun som supplement til møder i den virkelige verden.

Tilmeld
Besked om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments