Psykologisk kommunikationskrig: Sådan virker kontrolleret opposition

Mange, der først er vågnet op nu til coronaen, kender ikke til kontrolleret opposition, så det vil jeg forklare i dette indlæg.

Det er en strategi, der bliver anvendt i psykologisk informationskrig. Det er en avanceret form for propaganda, der typisk bliver udført af efterretningstjenester eller andre, der har noget meget vigtigt at skjule for folket.

Strategien går ud på at kontrollere oppositionen til det herskende, bedrageriske narrativ. Det kan f.eks. være i form af et politisk parti eller et medie, som udgiver sig for at kritisere netop det herskende narrativ. Målet er at lokke så mange som muligt af dem, der forholder sig kritisk over til det nye parti eller det nye medie. Derefter bruger man sandwich-metoden til at kontrollere folkets kritiske meninger.

Kommunikationskrig med sandwich-metoden

Strategien kan sammenlignes med en sandwich. Forestil dig en sandwich, der består af to skiver brød og noget snasket fyld. Lad det være et billede på, hvordan kontrolleret opposition kommunikerer i praksis i kommunikationskrigen.

Brødet repræsenterer sandheden. Det snaskede fyld repræsenterer løgnen. Kontrolleret opposition starter med at formidle noget sandhed, derefter kommer løgnen, hvorefter der kommer sandhed igen på toppen. Brødet (sandheden) får fyldet (løgnen) til at glide ind på en appetitlig måde. Hvis sandheden er nøje udvalgt, og hvis man presser sandheden og brødet godt sammen, så begynder man også at presse dele af det snaskede fyld ud, så det bliver umuligt at indtage. Med mindre man har en tallerken og gaffel, men det er så en anden snak om, hvordan man håndterer kontrolleret opposition – og andre snaskede sandwich.

Den mest effektive kontrollerede opposition er den, der ikke selv er klar over, at den er kontrolleret. Der behøver derfor ikke ligge en eller anden forkromet konspiration eller bevidst aftale bag fænomenet. Folk kan være drevet til at opføre sig som kontrolleret opposition af andre årsager. De kan f.eks. være farvet af deres fortid eller af deres personlighed. Og de kan blive trukket af tråde, som de ikke selv kan se – som marionetdukker på en scene.

Hvis vi skal gøre os håb om at afsløre kontrolleret opposition, så skal vi have en åben debat om fyldet, altså løgnene. Det er her vigtigt at huske, at der findes flere forskellige former for løgne, hvor især udeladelsesløgne og forvrængningsløgne er de sværeste at opdage.

Der findes også den særlige form for løgn, som går ud på at miskreditere sandheden. Det svarer til at putte en rådden, dårligt smagende ingrediens i fyldet, så hele sandwichen bliver dårlig, selvom brødet egentlig i sig selv er friskbagt og lækkert. Propagandatricket her er guilty by association, hvor man f.eks. ved at plante en konspirationsteori, som det er meget let at modbevise med fakta (eller hvor det er meget let at betvivle de fakta, der angiveligt understøtter den falske konspirationsteori), så kan man ødelægge troværdighed af alt, hvad der kommer fra det pågældende parti eller medie.

Der er forskel på både brød og sandheder. Noget brød er sundere end andet brød, ligesom nogle sandheder er vigtigere end andre. Men hvis folk er blevet mættet af usunde sandwich, som ganske vist indeholder brød, men det er usundt brød, så vil de have godt at skifte til en anden sandwich med sundere brød. Brød uden fuldkorn, der er hårdt ristet, så det bliver branket er et godt eksempel på et usundt brød, selvom det stadigvæk er brød, teknisk set.

4 1 vote
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments