Jamen, motion er sundt! Det er virus ikke!

Forskning viser, at en god omgang influenza renser kroppen for kræft. Det er i sandhed sundt at være syg nogle gange.

Jeg vovede mig til tidligere i dag at lave en humoristisk sammenligning af corona og cykling. Nu tænker du måske, at den totalt latterlig, fordi der jo også er noget sundt ved motion, og det er der jo ikke ved virus. Men er det nu også rigtigt?

Tillad mig her også at citere en videnskabelig artikel om virus som en slags naturlægemiddel mod kræft:

“Recently, the use of viruses as potential tools for anticancer therapy has gained considerable interest. In this first exploratory study, we demonstrate two important features that make coronaviruses attractive for this purpose, that is, the ability to target these viruses to human tumor cells and their subsequent infection and eradication of these cells.”

Citatet er fra denne artikel:
T Würdinger, M H Verheije, M Raaben, B J Bosch, C A M de Haan, V W van Beusechem, P J M Rottier and W R Gerritsen. Targeting non-human coronaviruses to human cancer cells using a bispecific single-chain antibody. Gene Ther. 2005; 12(18): 1394–1404.

Virus = onkolyse = fri for kræft

Adskillige andre videnskabelige artikler har beskrevet den onkolytiske (nedbrydning eller ødelæggelse af en tumor) virkning af nogle naturlige virusser.

Der er især forsket meget i herpesvirus (HSV-1, det virus der giver forkølelsessår), og her er forskernes konklusion i en artiklerne:

HSV-1 could be a potential novel treatment for meningeal metastases that can be translated to the clinic.

Citatet er fra denne artikel:
D Kuruppu, K K Tanabe. HSV-1 as a novel therapy for breast cancer meningeal metastases. Cancer Gene Ther. 2015 Oct;22(10):506-8.

Flere andre virusser har også vist sig at have onkolytiske virkninger, så de teoretisk set både kan forebygge og måske ligefrem kurere kræft. Listen af andre sunde virusser omfatter bl.a.:

  • Adenovirus
  • Mæslingevirus
  • Influenzavirus

Her er nogle flere videnskabeligt artikler om denne for tiden alt for oversete virkning af virusser:

Howard L. Kaufman, Frederick J. Kohlhapp, and Andrew Zloza. Oncolytic viruses: a new class of immunotherapy drugs. Nat Rev Drug Discov. 2015; 14(9): 642–662.

Otto Hemminki, João Manuel dos Santos, and Akseli Hemminki. Oncolytic viruses for cancer immunotherapy. J Hematol Oncol. 2020; 13: 84.

Julijan Kabiljo, Johannes Laengle, and Michael Bergmann. From threat to cure: understanding of virus-induced cell death leads to highly immunogenic oncolytic influenza viruses. Cell Death Discov. 2020; 6: 48.

Her er et citat fra Kabiljo et al-artiklen:

The observation of viral infections leading to the reduction of cancerous tumors was reported throughout the 20th century. The first report of a complete tumor remission in the context of an influenza A infection dates back to 1904. Preclinical models solidified the assertion of oncolytic effects of influenza A viruses.

Det får mig til at tænke:

  • Motion og virus er principielt set det samme: Det kan være ubehageligt, imens det står på, og man kan risikere at dø af det, men hvis man overlever, så er man stærkere og sundere bagefter.
  • Med alt det samfundet gør nu for at undgå smitte med virus, vil det så få forekomsten af kræft og andre tumorer til at stige? Vil flere dø af kræft, fordi de ikke længere tør eller kan blive syge med en naturlig omgang forkølelse eller influenza en gang om året?
  • Bør vi bruge den samme strategi til håndtering af virus’ ulemper og fordele, som vi bruger (eller burde bruge) til håndtering af motions ulemper og fordele? Kan virusoplysning lære noget af motionsoplysning – og kan motionsoplysning lære noget af virusoplysning?
  • Hvordan finder vi den gyldne, sunde middelvej, som hverken er motionsfanatisk eller virushysterisk?

OBS: Dette betyder ikke, at man kan være sikker på at undgå kræft ved at gå i seng med influenza regelmæssigt. Man kan jo heller ikke være sikker på at undgå en blodprop, selvom man dyrker masser af motion. Sundhed og videnskab er altid et spørgsmål om sandsynligheder. Jeg påpeger blot nogle af de manglende brikker i det samlede puslespil af sundhed og forebyggelse.

”Det er sundt at være syg nogle gange.”
Henry David Thoreau

Disclaimer: Dette er – så vidt jeg ved – IKKE et billede af Lotte Rods lår! Enhver lighed med dette eller andre kvinders lår i Radikale Venstre er tilfældig. Jeg har IKKE lagt min hånd på låret på kvinden på cyklen!

3.4 5 votes
Article Rating
Tilmeld
Besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments