Stærk autoritet kan få gode mennesker til at gøre onde ting

To klassiske psykologiske eksperimenter har illustreret, hvordan en stærk autoritet kan få helt almindelige mennesker til at gøre onde ting. Ser vi det samme ske med coronafascismen nu?

Videnskab.dk beskriver de to forsøg i hovedtræk.

Stanley Milgrams eksperiment fra 1961 viste, at de fleste mennesker kan forføres til at give andre mennesker dødelig strøm, selvom de ved, at strømmen er dødbringende. Det kræver blot en troværdig autoritet, der er urokkelig, og som gentager ordren nogle gange. Når autoriteten er stærk nok, så forsvinder den individuelle, kritiske tænkning hos de fleste.

“En mand kan kun være sig selv, så længe han er alene.”
Arthur Schopenhauer (1788-1860)

Psykolog Philip Zimbardo lavede i 1971 et eksperiment, hvor nogle studerende på Stanford University i USA blev fordelt på roller som fanger og fangevogtere i et studie for at undersøge gruppedynamikken i et fængsel. Den undersøgelse viste også, at under de rette omstændigheder kan hovedparten af os lokkes til at begå afskyelige handlinger.

Zimbardo havde selv rollen som leder af fangevogterne i undersøgelsen. Han blev så fanget af sin fascistiske rolle, at han begyndte at forvandle personlighed. Det illustrerer, at også de autoriteter, der giver de modbydelige ordrer i et undertrykkende, fascistiske voldssystem, bliver mere og mere ondsindende på grund af den fascistiske gruppedynamik og bekræftende feedback. Det var først, da han pludselig vågnede op og opdagede, at forsøget var gået helt grassat, at han stoppede det og slap fangerne fri.

Denne og andre psykologiske undersøgelser blev udført efter 2. Verdenskrig for at forstå, hvorfor så mange helt almindelige tyskere kunne begå så alvorlige forbrydelser mod uskyldige mennesker op til og under krigen. Forskningen viser, at selve systemet er afgørende for menneskers adfærd, og hvis man designer systemet rigtigt, så bliver det selvforstærkende på en særdeles uhyggelig måde.

Ser vi det samme ske med coronafascismen nu? De stærke autoriteter står i kø for at fortælle os, hvor farlig corona er, og de er gået selvsving omkring frihedsberøvende foranstaltninger i kampen mod corona. Det er en psykologisk blindhed over for, hvad sundhed egentlig er, og hvad det vil sige at have et frit samfund. Det fælles fjende – nu er det coronaen og dengang i Tyskland var det jøderne – skaber et usundt sammenhold, hvor individerne i systemet påvirkes til at tro, at man gør det gode, mens man reelt udfører særdeles ondskabsfulde handlinger.

Hvis vi skal gøre os håb om at oplyse folk – og især autoriteterne og håndlangerne – så er det bedst at fange dem, når de er på egen hånd. Mennesker i flok kan bekræfte hinanden i de mest uhyrlige ting.

”Al sandhed flyder gennem tre stadier. Først bliver det latterliggjort. Dernæst kommer der voldsom modstand. Til sidst bliver det accepteret som selvindlysende.”
Arthur Schopenhauer (1788-1860)

Tilmeld
Besked om
1 Comment
ældste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments
clwnthr.
clwnthr.
tirsdag, 10 november 2020, 12:52 12:52

Eller også bliver vi tvunget til at “skære hovedet af slangen”, om man vil.